”I et grønt BNP skal vi både medregne omkostningerne ved forurening og gevinsterne ved at forbedre miljøet. Fx bør man indregne sygdom forårsaget af forurenet luft.

Om Peter Birch Sørensen

  • Professor, Økonomisk Institut, Københavns Universitet,
  • fhv. formand, Klimarådet,
  • fhv. formand, Det Økonomiske Råd og Produktivitetskommissionen
  • Uddannet: cand.polit. (Københavns Uni. 1980), lic.polit. (Københavns Uni. 1985)
  • Født 29. januar 1955, Nørre Aaby, Middelfart

På den anden side skaber biodiversitet og det at kunne besøge en naturpark jo også en økonomisk værdi, som vi fremover skal medtænke”, sagde Peter Birch Sørensen til en fyldt sal til FH-Døgnet d. 11.-12. september i OCC i Odense.

Et godt redskab til politikerne

FH’s formand Lizette Risgaard ser Peter Birch Sørensens forslag om et grønt BNP som et brugbart redskab til politikerne til at øge fokus på klimaet, så Danmark kan leve op til FN’s klimamål om at reducere CO2 udledningen med 70 pct. inden 2030.

”Det er fremragende, hvis politikerne får et grønt BNP som ledestjerne. Her tror jeg, at Peters arbejde vil gøre en forskel”, siger Lizette Risgaard.

Husk solidariteten

Hun understreger dog, at politikerne skal huske, at regningen for et grønnere Danmark bør fordeles solidarisk.

”Et bæredygtigt samfund står i mine øjne på tre stolper. Vi skal skabe vækst, forbedre vores klima og sikre solidariteten. 

Der skal være balance, så den enkelte lønmodtager ikke betaler den største pris. Vi skal sørge for, at vi får alle med”, siger Lizette Risgaard.   

Fagbevægelsen har også tidligere tacklet store udfordringer

Peter Birch Sørensen er fortrøstningsfuld på lønmodtagernes vegne. Han understregede, at de forandringer som den grønne omstilling bringer, ikke er større end det fagbevægelsen hidtil har tacklet. Lizette Risgaard er enig. 

”Vi har grund til at gå ind i klimakampen med optimisme. Der ligger tusindvis af gode, spændende jobs i den grønne omstilling. Men det kræver omtanke og solidaritet og fuld turbo på uddannelse, efteruddannelse og opkvalificering, så alle kommer med over på fremtidens grønne arbejdsmarked, siger Lizette Risgaard.

Læs mere om Klima på fho.dk