Underskuddet på de offentlige finanser er i 2015 langt mindre, end det regeringen forudså for kun tre måneder siden. Det viser Finansministeriets Økonomisk Redegørelse, som netop er offentliggjort.
Underskuddet på den faktiske offentlige saldo er på minus 2 procent af BNP. I august forventede regeringen, at underskuddet vil ende på minus 2,7 procent af BNP. ØMU-kravet er et max underskud på minus 3 procent af BNP. Danmark er dermed på den sikre side og er ikke i konflikt med EU’s regler, som regeringen ellers igen og igen fremhæver i sine advarsler. 
I den nye redegørelse forventer regeringen således igen et underskud i 2016 på 2,8 procent af BNP. Men det er højst usikre beregninger. Det konkluderer en analyse fra Dansk Byggeri og LO, der viser, at regeringen og Finansministeriet konsekvent overvurderer underskuddets størrelse. 
Omregnet til kroner er det faktiske underskud i 2015 på 39,8 mia. kr. Tidligere forventede regeringen et underskud på 53,9 mia. kr. Så nu er der altså flere penge til rådighed. I alt 14,1 mia. kr. mere til velfærd og jobskabelse i både den offentlige og private sektor, som kunne have været brugt i 2015, uden at vi var kommet i konflikt med ØMU-kravet.
”Den nye redegørelse viser, at der er råd til at styrke kvaliteten i velfærden, investere i job og vækst. Eksempelvis styrke Arbejdstilsynet og forebyggelsen. Desværre har regeringen med finansloven for 2016 valgt at gå den modsatte vej: De skærer i arbejdsmiljø, uddannelse og velfærd, så der er råd til skattelettelser,” siger formand for FTF Bente Sorgenfrey.
Den økonomiske krise har ikke sluppet taget i Danmark. Væksten er svag, hvilket 3. kvartals negative vækst i BNP på 0,1 procent viser. Regeringen har i den nye redegørelse også nedjusteret vækstskønnet.
”Lad os derfor bruge den offentlige sektor til at stimulere vækst og beskæftigelse i både det private og offentlige,” siger Bente Sorgenfrey, der kalder det en forkert strategi at spare voldsomt i den offentlige sektor, som regeringen har tænkt sig hvert eneste år fra 2016 til 2019.
Regeringen har flere milliarder til rådighed, end den selv siger
Regeringen forsøger at retfærdiggøre den stramme kurs med, at Danmark risikerer en henstilling fra EU, hvis vi overtræder ØMU-kravet om, at underskuddet på den faktisk saldo ikke må overstige 3 procent af BNP. Men den argumentation holder ikke, anfører FTF.
”Et mindre offentligt underskud rykker dansk økonomi yderligere væk fra at kommer i konflikt med ØMU-kravet. Det er derfor det rene selvplageri, når regeringen vælger at ’overimplementere’ EU’s regler med henvisning til ØMU-krav og Finanspagtens krav. Det undrer mig, når regeringen ellers i alle andre sammenhænge advarer imod overimplementering af EU-direktiver mv.”
”Det skader både den offentlige og private sektor, at regeringen fastholder en sparekurs og vil gennemføre drastiske nedskæringer på fx uddannelse, forskning og arbejdsmiljø,” siger Bente Sorgenfrey.
FTF er hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte og repræsenterer fx finansansatte, pædagoger, lærere og bygningskonstruktører, der er ansat i både den private og offentlige sektor.