Danmark skal være en digital frontløber. Det er én af de udmeldinger som de færreste kan være uenige i. Ligesom at Danmark skal have verdens bedste folkeskole, sundhedsvæsen, beskæftigelsesindsats etc. Det afgørende er, hvordan vi kommer derhen. Det har regeringen budt på med deres nye strategi for digital vækst. Strategien indeholder 38 initiativer inden for følgende seks områder:

  1. Digital hub for et styrket vækstmiljø
  2. Digitalt løft af SMV’er
  3. Digitale kompetencer til alle
  4. Data som vækstdriver i erhvervslivet
  5. Agil erhvervsrettet regulering
  6. Styrket IT-sikkerhed i virksomhederne

FTF er helt enig i ambitionen om at gøre Danmark til en digital frontløber, og det er rigtig set af regeringen, at der skal en bred vifte af initiativer til for at indfri ambitionen.

"Det er ikke et snuptag eller en enkelt skrue, der skal skrues på, men hele samfundet, der er under forandring – og det kan risikere at gå stærkere, end vi tror. Derfor er det også godt, at regeringen fremlægger en bred plan", siger Bente Sorgenfrey, formand for FTF.
Især spørgsmålet om kompetencer og kvalifikationer er helt afgørende for, at Danmark kan gribe mulighederne og udnytte potentialerne i den digitale udvikling.
God ide med teknologipagt – men husk det brede perspektiv
Regeringen vil indgå en teknologipagt med en række centrale aktører for at sikre den nødvendige adgang til såkaldte STEM-kompetencer, som et mere digitaliseret samfund kan kræve. Derudover vil regeringen også have et særligt fokus på digitale kompetencer i de videregående uddannelser.
FTF er enig i, at der er behov for et øget fokus på de naturvidenskabelige og tekniske kompetencer; altså STEM, men det er afgørende at være opmærksom på, at en succesfuld omstilling kræver langt mere end tekniske specialister.
Bl.a. McKinsey har i en nylig rapport peget på behovet for også at prioritere de kompetencer, der er vanskelige at automatisere, herunder kreativitet, sociale kompetencer, kritisk tænkning og systemforståelse.
Bente Sorgenfrey siger derfor:
"FTF foreslår, at de erhvervs- og professionsrettede grund-, efter- og videreuddannelser gennemgås for at sikre, at de bredt set matcher de krav, som ny teknologi og omstilling stiller. Gennemgangen bør sættes i værk hurtigst muligt og foretages over en kort årrække med fokus på både på tekniske kompetencer og personlige og sociale kompetencer".
Fjern ubegrundet dimensionering på efterspurgte it-uddannelser
På et helt konkret område mener FTF, at der hurtigt kan tages et initiativ, der kan være med til at dække efterspørgslen efter kompetente it-medarbejdere: Datamatikeruddannelsen er én af de uddannelser, som kan bidrage til at nå målet med teknologipagten.
Der er ifølge arbejdsmarkedsbalancen aktuelt omfattende mangel på programmører og systemudviklere, hvilket gælder hele landet. Uddannelsen er ikke desto mindre begrænset af dimensionering.
"Der er tale om en ubegrundet og uforståelig dimensionering i forhold til et arbejdsmarked, der i stort omfang efterspørger kvalificeret arbejdskraft. Regeringen må hurtigst muligt ophæve den dimensionering, så flere kan blive uddannet til gavn for væksten og beskæftigelsen," siger Bente Sorgenfrey.
At være digital frontløber stiller store krav til etikken og sikkerheden
Formand for FTF Bente Sorgenfrey peget på behovet for at sikre en ansvarlig omgang med danskernes data som fremhæves som et muligt væksteventyr:
"At data er det nye guld, har regeringen langt hen ad vejen ret i. Men det betyder altså også, at vores data bliver mere værdifuld for de, som ønsker at misbruge den. At være det mest digitaliserede land betyder også, at vi bliver et oplagt mål for datalæk, hacking og generel misbrug af data. Så der skal styr på sikkerheden og etikken", påpeger hun.
Derfor er det ifølge FTF positivt, at regeringen senere på året vil lancere en national strategi for cyber- og informationssikkerhed, som vil have særligt fokus på myndigheder og institutioner, der varetager samfundskritiske funktioner.