Kommentaren kommer på baggrund af LO?s anbefalinger til håndtering af udfordringer vedrørende platformsøkonomi, som netop er vedtaget af LO?s hovedbestyrelse. Anbefalingerne skal drøftes med erhvervs- og vækstministeren i næste uge, bl.a. på Folkemødet, som indspil til regeringens bebudede strategi for platformsøkonomi.

? Vi vil meget gerne samarbejde med nye typer af virksomheder, der tilbyder forbrugerne varer og tjenesteydelser på nye, smarte måder. Men det er ingen hemmelighed, at vi er bekymrede for, at nogle af platformsvirksomhederne bevidst forsøger at snige sig uden om lovkrav, skattebetaling og deres ansvar som arbejdsgivere over for medarbejderne siger LO-næstformand Nanna Højlund.

Vi ønsker automatisk indberetning til SKAT og en taskforce

LO foreslår, at platformsvirksomhederne underlægges en automatisk indberetningspligt over for SKAT for at sikre korrekt skatteindbetaling fra dem, der leverer ydelser via platformen. Eksempelvis chauffører for Uber, værelsesudlejere på AirBnB og freelanceskribenter på UpWork.

På den måde vil der ikke opstå tvivl eller mistænkeliggørelse af dem, der leverer tjenester via platformene. Det vil også gøre det mindre bøvlet at sælge sine produkter eller ydelser via en platform, når man slipper for selv at bakse med skatteindberetning, siger Nanna Højlund.

LO foreslår samtidig nedsættelse af en taskforce bestående af SKAT, politiet og relevante offentlige myndigheder, der holder særligt fokus på platformsvirksomhederne. Arbejdsmarkedets parter bør inddrages i arbejdet i lighed med taskforcen mod social dumping.

? Platformene er kommet for at blive, men det er vigtigt, at de overholder loven. Hvis vi skal sikre, at de ikke uretmæssigt kaprer markedsandele fra virksomheder, der spiller efter reglerne, må myndighederne være hurtige til at slå ned på de brodne kar og håndhæve loven. Derfor bør man nedsætte en taskforce, siger Nanna Højlund.

I den forbindelse foreslår LO, at SKAT tilføres flere ressourcer for at løse opgaven.

LO mener også, at de digitale virksomheder skal sikre, at produkter og ydelser, der sælges via deres platform, overholder regler om særlig uddannelse, certificeringer, autorisationer og forsikringer, der er forbundet med at udføre et givet stykke arbejde ? på samme vis som normale virksomheder.

? Derudover skal platformene sikre fair og gennemsigtige vilkår for de mennesker, der udbyder deres arbejde. Udbyderne af arbejde skal fx kende baggrunden for de ratingsystemer, de bedømmes efter, så de får en retfærdig bedømmelse, da ratings jo i høj grad påvirker den enkeltes indtjeningsmuligheder. Desuden skal man kunne tage sin bedømmelse med sig over på andre platforme, siger Nanna Højlund.

Nye forretningsmodeller skal ikke undergrave den danske model

? Det er vigtigt, at vi får afklaret lovgivningens definitioner af, hvad der er et arbejdstager/lønmodtager-forhold, og hvad der er selvstændig virksomhed. Hvis de nye forretningsmodeller efterlader smuthuller i de nuværende rammer, skal arbejdsmarkedets parter stadig have tilstrækkelige muligheder for at lade løn- og arbejdsvilkår for alle relevante arbejdstagere omfatte af kollektive aftaler og overenskomster?, siger Nanna Højlund.

Læs LO?s anbefalinger her

Læs hele LO’s notat “Platformsøkonomi ? lovgivningsmæssige udfordringer og fagbevægelsens løsningsforslag” her

 

Kontakt: Pressekonsulent Anette Bindslev, tlf. 23 38 42 14.