De seneste år har vores relation til arbejdet ændret sig. Der er sket en sammenfoldning mellem arbejde og identitet, som øger forekomsten af stress.
Stress er selvfølgelig en udfordring for den stressramte, men også for den leder, som har et stærkt ønske om at tage vare på den stressramte og kollegerne og samtidig skal opfylde krav om sammenhæng mellem økonomi og resultater. Derfor er der behov for fokus på lederens handlinger og mod til at blande sig. Og det er netop herden nye håndbog "Stop stress – håndbog for ledere" kommer ind i billedet.
Bogen er skrevet af psykolog og forsker Malene Friis Andersen og organisationspsykolog Marie Kingston, begge med stor viden og konkret praktisk erfaring. Det er en grundig og anvendelig håndbog, der giver en god forståelse for de dilemmaer, man står i som leder, og den kan bruges som vidensbank, til refleksion over egne handlinger og som opslagsværk, når man har brug for råd.

Klar og overskuelig
Bogen er delt i fire kapitler, som hver især er væsentlige, og som i enhver god håndbog kan de også læses hver for sig. Man kan slå op i hvert enkelt kapitel, når man har brug for et godt råd – og dem er der mange af!
Der er gode refleksive spørgsmål og små øvelser efter alle kapitlerne og fremragende cases. Bogen er skrevet med lederbrillerne på, og de gode råd gives i en anerkendende tone.
Forstå problemet
Forfatterne skaber en tydelig forståelse af, hvad stress er, og de introducerer en ny forskningsbaseret stressteori med fokus på de psykologiske såvel som organisatoriske dynamikker, der er væsentlige i et vidensbaseret arbejdsmarked. Både medarbejdernes symptomer og lederens rolle forklares, så man får en dybere forståelse af mekanismerne i udviklingen af stress.
Forfatterne gør samtidig op med myten om, at personligheden er årsagen til stress, at fx perfektionister har større tilbøjelighed til at udvikle stress. Måske er det endda stressen, der udvikler perfektionismen?
Den daglige ledelse er afgørende
Det overordnede redskab til håndtering af stress er "Stresstrappen". Det er en praktisk model, som forfatterne udviklede i 2007 til at vurdere trivsel og stress med konkrete lederredskaber. I denne bog suppleres modellen med gode råd og redskaber til hvert trin på trappen. Der er lagt vægt på, hvordan lederen med sin adfærd kan forebygge stress og overophedning hos medarbejderne.

Et fint eksempel på dette er lederens smitteeffekt, betydningen af lederens evne til selvrefleksion over eget humør og evne til skabe resonant ledelse, at være positiv og autentisk.
Et andet godt eksempel på brugbarheden af denne bog er de mange redskaber til inddragelse af medarbejderne i løsningen af stressproblematikker, fx omkring kultur og værdi, og redskaber til at hjælpe en stresssygemeldt medarbejder tilbage på arbejdet.
Når lederen får stress – et tabu?
Lederne får i stigende grad selv stresssymptomer, og det er vigtigt for alle, at man er i stand til at håndtere dem. Mange ledere har vanskeligt ved at erkende, at de er ramt af stress. Forfatterne beskriver ledelse som en honningkrukke – en sød, men klistret affære, som kan være svær at komme op af.

Ledelse er et livsvalg for mange ledere, og sammenfoldningen mellem arbejde og identitet udgør en stor stressfare. Dette perspektiveres ved at tydeliggøre de mange dilemmaer, man havner i som leder. Når lederen rammes af stress smittes hele organisationen.
Refleksiv og anvendelig
Bogen er en guldgrube af viden baseret på forskning, best practices og erfaringer, så man som læser sidder tilbage med gode råd og en lyst til at tage fat og gøre noget ved sagen. Den er velskrevet, letlæst og skrevet i et sprog direkte til dig som leder.

Tillidsvalgte og politikere kan også have gavn af at læse denne bog som et led i deres arbejde med håndtering af stress. Bogen er skrevet på et solidt fagligt grundlag, med en befriende konkret og praktisk tilgang til lederens rolle og opgaver og med stor respekt for de udfordringer, der hører til at være en god leder på alle niveauer.
Er du leder, og ønsker du at blive klogere på både ‘Hvad og Hvordan’, er denne bog et fornøjeligt must read.