Det handler ikke om kun om kvinders rettigheder, men også om familiernes kamp for ligestilling, når det i morgen er kvindernes internationale kampdag. Det siger Thomas P. Boje, professor ved Institut for Samfund og Erhverv (ISE) på Roskilde Universitet.
Han mener, at en af de mest relevante dele af kvindekampen er kampen for familiernes rettigheder:

"Det grundlæggende problem for familier med børn er kombinationen af omsorgsforpligtelser og arbejdstid. Vi ved, at for hvert barn en mor får, taber hun noget karriere- og lønmæssigt. Det sker blandt andet, fordi lovgivningen ikke giver den tilstrækkelige beskyttelse af familierne," siger han.
Ny undersøgelse: Gravide og barslende diskrimineres
Sidste uge viste en undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder, at en del forældre oplever at blive diskrimineret i forbindelse med graviditet og barselsorlov. Det er et eksempel på, at der ikke er gjort nok for familiernes rettigheder, mener Thomas P. Boje:
"Det typiske argument for ikke at gøre mere er, at både mor og far har muligheden for at tage barsel. Men rapporten viser tydeligt, at der sker en diskriminering, og at det ikke er så ligetil at tage barsel," siger han.
Undersøgelsen viste bl.a., at 18 procent af kvinderne og 7 procent af mændene oplever forringelser i deres arbejdsvilkår, efter de har afholdt barsel. Samtidig oplever 11 procent af kvinderne og 8 procent af mændene, at de kommer tilbage til et job, hvor de får mindre ansvar.
I sidste ende fører konflikten mellem arbejde og familieliv til, at der bliver født færre børn i Danmark, understreger Thomas P. Boje:
"Der er ingen tvivl om, at der er et mismatch mellem det at have børn og ønsket om en karriere. Og her ved vi, at kvinder ønsker sig flere børn, end de får. Det er et klart udtryk for den konflikt, der er mellem arbejde og omsorg," siger han.
Kom til debat: Danmark har brug for en moderne familiepolitik
Thomas P. Boje håber på, at dette års kampdag kan være med til at sætte fokus på både børnefamiliernes problemer og de mange andre ligestillingsudfordringer, som stadig er med til at gøre kvindernes internationale kampdag meget relevant:
"Så længe der ikke er ligestilling på arbejdsmarkedet, og så længe kvinderne rammer hovedet mod et glasloft i virksomhederne, har vi brug for, at der både er opmærksomhed på uligheden mellem kønnene og familiernes udfordringer. Men kvindernes internationale kampdag… Måske skulle vi kalde det familiernes kampdag for ligestilling?" foreslår han.
Thomas P. Boje holder ved LO og FTF’s fejring af kvindernes kampdag et oplæg om balancen mellem familie- og arbejdsliv. Med deltagelse fra Nanna Højlund, næstformand i LO, Elisa Bergmann, formand for BUPL, Grethe Christensen, formand i Dansk Sygeplejeråd, og Jane Korzcak, næstformand i 3F, diskuteres det, hvilken rolle familielivet spiller i forhold til fremtidens arbejdsmarked, og hvordan vi sikrer bedre rammer.