Offentligt ansatte har udstrakt frihed til at kritisere forholdene på deres arbejdsplads. Men en e-mail fra Gribskov Kommune til samtlige ledere af børne- og ungeinstitutioner i kommunen gav det modsatte indtryk. Sådan konkluderer Folketingets Ombudsmand i en ny udtalelse i dag.
"E-mailen efterlader det indtryk, at kommunen ikke ønskede, at de ansatte skulle udtale sig kritisk om deres arbejdsområde i den offentlige debat, selvom de udtalte sig på egne vegne. At signalere den slags er i strid med de ansattes ytringsfrihed", siger Folketingets Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen.

Gribskov Kommune skrev den omtalte e-mail i oktober 2015 for at gøre institutionslederne opmærksomme på de interne regler for ansattes adfærd. Det skete som reaktion på en nyligt oprettet Facebook-gruppe, "Forældre i Gribskov", hvor bl.a. anvendelse af ressourcer på kommunens børne- og ungeområde blev debatteret.
Kommunen havde erfaret, at flere ledere og medarbejdere ville melde sig ind i gruppen. I e-mailen skrev kommunen, at de ansatte skulle være opmærksomme på deres loyalitetspligt over for kommunen som arbejdsgiver. Kommunen gjorde det tydeligt, at konsekvenserne var alvorlige, og skrev bl.a.: "Når en ansat har ytret sig på en måde, så loyalitetspligten er brudt, – så er de ansættelsesretslige konsekvenser min. advarsel og i særlige tilfælde op til påtænkt opsigelse, – alt efter alvoren i det den ansatte har skrevet om."
Offentlige arbejdsgivere skal være varsomme med signaler
Ombudsmanden skriver i sin udtalelse, at offentligt ansatte ganske rigtigt har loyalitetspligt, men at den ikke er til hinder for, at de ansatte samtidig som privatpersoner – inden for vide rammer – udtaler sig kritisk om deres arbejdsområde i den offentlige debat.
"Offentligt ansatte har vidtgående frihed til på egne vegne offentligt at diskutere fx besparelser i kommunale institutioner. Loyalitetspligten kan derfor ikke uden videre bruges som et redskab til at stoppe de ansattes ytringer. Offentlige arbejdsgivere skal være varsomme med de signaler, som de sender til ansatte, der ønsker at deltage i den offentlige debat", siger Jørgen Steen Sørensen.
FTF: Ansatte har vidtgående frihed til at udtale sig
Helle Hjorth Bentz, advokat i FTF, var ude med kritik af Gribskov Kommune kort efter at e-mailen blev udsendt sidste år. Hun pegede på, at en skrivelse af den slags kan skabe usikkerhed hos de ansatte.
"Som offentligt ansat har man en vidtgående frihed til at udtale sig om ressourcespørgsmål, som kan have væsentlig betydning for de fremtidige forhold på arbejdspladsen, for eksempel nedskæringer. Det er i den forbindelse vigtigt at få præciseret, at det ikke er illoyalt at ytre sig kritisk om forhold på sin arbejdsplads. Det er en klassisk misforståelse", udtalte Helle Hjort Bentz i den forbindelse.
Loyalitet på arbejdspladsen betyder, at den ansatte på konstruktiv vis påpeger eventuelle kritiske forhold, påpeger hun. Helle Hjorth Bentz henviser til en betænkning om offentlig ansattes ytringsfrihed og whistleblowerordninger fra Justitsministeriet, der udkom i april 2015.

"Man har en grundlovssikret ret til at ytre sig. Den ulovbestemte loyalitetspligt kan IKKE medføre yderligere begrænsninger i offentligt ansattes ytringsfrihed! Men mange offentlige arbejdsgivere ser fortsat ikke positivt på, at medarbejderne ytrer sig. Derfor bør der også rettes fokus på at ændre kulturen på arbejdspladserne, så det bliver legitimt at ytre sig", siger Helle Hjort Bentz.