Ideen går på at skabe en søjle af sociale rettigheder (Pillar of Social Rights) i EU, som skal medvirke til at sikre, at der i endnu højere grad bliver skabt et tværeuropæisk arbejdsmarked, der også skal være mere fair.
Kommissionen ønsker ifølge egne udtalelser at skabe mere tryghed for arbejdstagerne på det europæiske arbejdsmarked og ønsker, at arbejdsmarkedets parter skal spille en central rolle i udviklingen af denne søjle.
”Vi ser frem til at se det konkrete indhold. Før vi har set det, kan vi ikke tage stilling til, om det her bliver en kamp med eller mod EU-Kommissionens forslag, for at vi sikrer de danske lønmodtagere og værner om den danske model”, udtaler FTF-formand Bente Sorgenfrey.
”Men vi hilser Kommissionens ønske om at sikre bedre forhold for arbejdstagerne velkommen og stiller os klar til forhandling. Og vi noterer os med tilfredshed, at Juncker ønsker, at vi indtager en central rolle”, fortsætter Bente Sorgenfrey.
Kommissionen har endnu ikke meldt ud, hvilke og hvor mange rettigheder, der vil blive inddraget i denne søjle af sociale rettigheder, men fremhæver blandt andet følgende rettigheder som eksempler på sociale rettigheder i andre sammenhænge:
Ret til en minimumsløn, minimumrettigheder i prøveperioder, beskyttelse mod uberettiget afskedigelse, ret til ligebehandling, minimum sundheds- og sikkerhedsrettigheder, arbejdstidsbeskyttelsesrettigheder, adgang til (barsels-)orlov, efteruddannelse samt arbejdsløshedsunderstøttelse mv.
”Det er klart, at det ikke er alt, hvad EU-Kommissionen nævner, som vi bare kan sige ok til. Noget – fx lønområdet – mener vi ikke, at EU-Kommissionen skal blandes ind i. Andre områder kan vi måske godt gå med til at se på europæiske løsninger indenfor”, udtaler FTF-formand Bente Sorgenfrey.
Kommissionen har endvidere meldt ud, at initiativet kan medføre behov for at revidere og opdatere meget lovgivning, som falder indenfor for sundheds- og sikkerhedsområdet.Det er meningen, at initiativet skal tage sit udgangspunkt i Eurolandene, hvorefter andre lande – og dermed Danmark – kan tilslutte sig.
Se Kommissionen spørgsmål/svar om søjlen af sociale rettigheder