Sådan sammenfatter LO de vigtigste erfaringer med den sygedagpengereform, der trådte i kraft for godt et år siden. Og LO har selv et godt bud på, hvordan reformen bliver bedre.
– Politikerne skal bare kopiere de ideer og forslag, som vi var med til at præsentere, da reformen i sin tid blev skruet sammen på Christiansborg. Allerede dengang oplevede vi konstruktionen som skrøbelig i forhold til nogle sygemeldte borgere. Vi har desværre fået ret, og reformen skal selvfølgelig justeres, siger LO-næstformand Ejner K. Holst.
Ifølge reformen skal de langtidssygemeldte have vurderet deres arbejdsevne efter 22 uger på sygedagpenge. Den vurdering udspringer af ønsket om hurtigere indsats over for de lønmodtagere, der på grund af deres sygdom ikke kan vende tilbage til deres gamle arbejde.
– Det er såre fornuftigt med en hurtigere indsats over for dem. Tidligere kunne der gå alt for lang tid, før de kom i gang med et jobafklaringsforløb, og så var det ofte sværere at iværksætte nye, individuelle planer, siger Ejner K. Holst.
Til gengæld har det også vist sig, at 22 uger kan være for kort tid ? blandt andet fordi mange af de sygemeldte endnu ikke er færdige med at blive udredt i sundhedsvæsenet på det tidspunkt. Det kan skyldes alt fra komplicerede sygdomsforløb til ventetider i sygehussystemet, og konsekvensen kan være, at jobcentrene henviser sygemeldte borgere til et jobafklaringsforløb på et forkert grundlag. Det kan betyde, at de mister retten til sygedagpenge og i stedet skal leve af den såkaldte ressourceforløbsydelse, der er på niveau med kontanthjælp.
En dårlig cocktail
? Og det var jo ikke meningen med reformen, understreger Ejner K. Holst, der blandt andet henviser til den undersøgelse, som Dansk Socialrådgiverforening før jul gennemførte blandt 251 socialrådgivere på jobcentre i 66 forskellige kommuner.
Undersøgelsen viste, at to tredjedele af de adspurgte oplever det som ?uforsvarligt? at vurdere alvorligt syge borgeres arbejdsevne efter 22 uger.
LO har fra starten været bekymret for det hensigtsmæssige i den nye tidsramme på 22 uger. Allerede i september 2014 blev det ? i LO?s og FTF?s anbefalinger til det daværende Carsten Koch-udvalg ? kaldt ?en dårlig cocktail? at sætte gang i et jobafklaringsforløb, før den enkelte var udredt. De to organisationer pegede på, at økonomiske problemer kunne overskygge den sygemeldtes energi og engagement til at koncentrere sig om både den jobmæssige fremtid og løbende helbredsmæssige undersøgelser.
? For at imødegå den bekymring foreslog vi blandt andet, at den sygemeldte bliver på sygedagpenge indtil det tidspunkt, hvor indsatsen i et jobafklaringsforløb begynder, siger Ejner K. Holst i håb om, at partierne bag reformen siger ja til at foretage de nødvendige justeringer.
? Det skylder man de mennesker, det handler om, siger Ejner K. Holst.
Læs LO og FTF?s indstilling om sygedagpenge til Carsten Koch-udvalget
Kontakt: Pressekonsulent Morten Bruun, telefon 29 89 16 16.