Et opbrud i Schengen-samarbejdet er langt fra ønskeligt. Men det kan blive nødvendigt, mener formanden for euro-gruppen og finansminister i Holland, Jeroen Dijsselbloem. Den socialdemokratiske leder taler i dag om, at det kan blive nødvendigt at ændre Schengen-samarbejdet med åbne grænser og oprette et mini-Schengen, hvis en række EU-lande ikke forsvarer de ydre grænser. Flygtningestrømmen truer nu socialstaten, hvis den fortsætter.
Vi kan ikke bevare vores sociale niveau i det lange løb, hvis tilstrømningen af flygtninge fortsætter, siger Jeroen Dijsselbloem ifølge franske le Point og Annahar.
Han finder ikke, at det er en god løsning at skabe et nyt Schengen. Det vil få negative konsekvenser både politisk og økonomisk for alle parter. Det ville være langt bedre, hvis de 28 EU-landene samlede sig og hjalp Grækenland med at beskytte landets ydre grænser. Men solidariteten mangler i EU. Derfor kan det være nødvendigt, at en gruppe af lande beskytter deres grænser.
Udtalelsen kom efter, at Hollands premierminister, Mark Rutte, udtalte, at EU risikerede samme skæbne som det Romerrige, hvis fællesskabet ikke fik kontrol over sine grænser og fik stoppet den massive strøm af flygtninge fra Mellemøsten og centrale Asien.
Som vi ved fra Romerriget, så går store imperier ned, hvis grænserne ikke er vel beskyttede, sagde Mark Rutte ifølge Financial Times til en gruppe af dagblade.
Han advarede ligesom EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, imod et sammenbrud i Schengen, der efter Junckers opfattelse også kunne sætte hele unionen i fare og især eurosamarbejdet. En møntenhed eksisterede ikke uden Schengen, fastslog Juncker i Europa-Parlamentet.
Sarkozy advarer imod multikulturalisme
Holland har EU-formandskabet efter nytår og har sat Schengen-samarbejdet som et af formandskabets prioriteter.
Tyskland og Østrig søger nu sammen at mindske tilstrømningen af flygtninge og få gang i de hotspots, som EU ønsker oprettet ved de ydre grænser, så flygtninge kan henvende sig dér og hurtigt få behandlet deres sager. Begge landes regeringschefer forsøger stadig at opretholde en ”åben-dørs-politik”, hvorimod den franske premierminister, Manuel Valls, nu mener, at grænsen for flygtninge i EU er nået.
De tyske jøders leder, Josef Schuster, advarer nu også imod tilstrømningen af flygtninge, som efter hans opfattelse kommer fra kulturer, der er kendetegnende ved had mod jøder og øger intolerancen i samfundet. Schuster mener, at der må indføres kvoter for asylansøgere.
Den tidligere franske præsident Nicolas Sarkozy advarer direkte imod den multikulturalisme, som tilstrømningen styrker. Frankrig er ikke et supermarked, men et hele hele, sagde den tidligere præsident i en tale i Alsace.
Der er ingen fransk identitet, ingen lykkelig identitet i et multikulturelt samfund, sagde Nicolas Sarkozy ifølge Financial Times.
Kilde: fagligt.eu