Dagpengekommissionens anbefalinger præsenteres snart. I kommissionen har vi haft et klart mål som repræsentanter for næsten 2 millioner lønmodtagere: Et nyt og mere moderne dagpengesystem skal skabe bedre tryghed for lønmodtagerne. Det kræver, at færre falder ud af dagpengesystemet, og at der kommer en større gevinst ved at tage nye job-chancer, også gennem kortvarige job.
Det skal være solidt og holde mange år ud i fremtiden. Det fortjener lønmodtagerne, og det vil være til gavn for dansk økonomi.
Derfor er der brug for en bred løsning mellem arbejdsgivere, politikere og fagbevægelsen. Med et bredt samarbejde kan vi øge trygheden for lønmodtagerne, bevare dynamikken i dansk økonomi og forhindre, at dagpengesystemet bliver en ideologisk kampplads.
Der skal skabes et nyt system med mere fleksible muligheder for at genoptjene retten til dagpenge, og hvor det er attraktivt at tage korte job. Det kan jo være der, muligheden ligger for det næste faste job.
Når 8 ud af 10 danske lønmodtagere er medlemmer i a-kasserne, så skyldes det, at dagpengene er en løftestang med tryghed og nye muligheder for de a-kassemedlemmer som mister deres job og er på vej til det næste. Desværre blev trygheden forringet, da dagpengereglerne blev udsat for pludselige og tilfældige politiske ændringer en sen nat på Christiansborg i 2010.
Det har skabt stor utryghed. Systemet blev ufleksibelt og stift, da politikerne satte alt for hårde begrænsninger på retten til dagpenge. Resultatet blev, at en meget stor gruppe er faldet ud af systemet, og det er for svært at genoptjene retten til dagpenge.
Dagpengesystemet er en del af selve fundamentet for den danske økonomi. Det er trygge mennesker, som tør forandre sig, og det giver dynamik og omstillingsevne for danske virksomheder, når opsigelsesvarslerne er korte.
Det har været en særlig dansk styrke i mange år, og det skal det også være i fremtiden. Vi er kendte for vores flexicurity-system i hele Europa.
Dagpengesystemet er ikke verdensfjern lærebogsteori, men handler om hverdagen for danske lønmodtagere, deres familier og virksomhederne. Går det at skifte job eller bliver familiens økonomi sat over styr? Og er man blevet arbejdsløs, så handler bekymringerne også om konsekvenserne af at tage kortvarige jobs, måske er de vejen til et nyt fast job, måske er de ikke.
Næsten 750.000 danskere fik et nyt job i 2014. Den dynamik skal gerne vare ved, og derfor skal vi have fundet et nyt og mere holdbart dagpengesystem. 300.000 mister deres job hvert år. De har konkret brug for en bedre tryghed.
Når dagpengekommissionen afleverer sin rapport, så vil det uden tvivl give anledning til svære diskussioner. Vores mål er, at anbefalingerne viser vejen til et tryggere, mere holdbart, rimeligt og fleksibelt dagpengesystem. En bred løsning kan sikre et dagpengesystem, man også kan regne med, og som fortsat kan understøtte fleksibiliteten i det unikke danske flexicurity-system.
Dagpengesystemet er en forsikringsordning, der kun gælder for dem, som betaler deres medlemskontingent til a-kasserne og har tilknytning til arbejdsmarkedet. Medlemmerne bidrager selv, og derfor fortjener de et godt og rimeligt system.
Dagpengesystemet er derimod ikke en del af det sociale system. Et nyt og bedre system kan ikke forhindre, at nogle medlemmer har særlig svært ved at genvinde fodfæstet i nye jobs. De glider længere og længere væk fra arbejdsmarkedet og opbruger til sidst retten til dagpenge. Denne gruppe bør være i fokus og få nytte af de nye muligheder for uddannelse og rådgivning, der kom med beskæftigelsesreformen i 2015.
Et nyt og bedre dagpengesystem vil kræve, at ikke alt kan være, som det var, når enderne skal mødes. Vi er derfor også indstillet på løsninger, som ellers ikke ville være på bordet, hvis vi bestemte alene. Det vil give et vigtigt økonomisk bidrag til et nyt system betalt af A-kassemedlemmerne.
Derimod er det ikke rimeligt, hvis kun A-kasse-medlemmerne og især de arbejdsløse skal tage ansvaret for at udbedre de skævheder, som blev aftalt på Christiansborg i den sene nattetime i 2010. Politikerne må også tage ansvar og finde den sidste del af pengene. 
Hele det danske samfund har gavn af et trygt og holdbart dagpengesystem, derfor er det også rimeligt med et bidrag fra politikerne. Udmeldinger fra en række af Folketingets partier tyder også på, at politikerne ønsker at bidrage til at finansiere et nyt dagpengesystem. Vi håber det kan lykkes med en bred løsning, ellers vil det svække tilliden og tilslutningen til den danske arbejdsmarkedsmodel. Lad os alle gribe chancen. 
Indlægget er bragt i Politiken den 15.10.15 under overskriften "Bedre dagpengesystem, tak"