Arbejdsmiljøet står for skud i regeringens netop offentliggjorte udspil til finanslov for 2016.
Næste år vil regeringen skære 37 millioner kr. af Arbejdstilsynets samlede bevilling til tilsynsindsatsen på de danske arbejdspladser i forhold til 2015. Året efter, i 2017, lægger regeringen op til yderligere en drastisk reduktion, så der er 87 millioner kr. mindre til tilsynsindsatsen i 2017 i forhold til 2015.  
”Det er dramatisk mange penge, regeringen lægger op til at spare på Arbejdstilsynet. Det er helt uforståeligt, at man nu rammer de effektive, særlige tilsynsindsatser, når vi ved, at dårligt arbejdsmiljø koster samfundet 60-80 milliarder kr. om året i blandt andet sygedagpenge og tabt produktion på arbejdspladserne,” siger FTF’s formand, Bente Sorgenfrey.
De foreslåede besparelser går i høj grad ud over de særlige tilsynsindsatser, som blev indført i med Velfærdsaftalen i 2006, og som senere blev styrket med yderligere midler fra 2012. Målet var at føre målrettede tilsyn med blandt andet psykisk arbejdsmiljø, ergonomi og arbejdsulykker.

Forebyggelse betaler sig
I forbindelse med finansloven for 2015 blev det aftalt, at der i 2016 skulle øremærkes 77 millioner kr. fra Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse til de særlige tilsyn. Alligevel lægger regeringen nu op til kun at bruge 46 millioner på den særlige tilsynsindsats i 2016, og i 2017 er der ifølge udspillet kun afsat otte millioner kr. I 2018 er indsatsen helt forsvundet. 

”Det er en alvorlig forringelse, og jeg håber, at regeringen ombestemmer sig. Tidligere har der været en bred politisk forståelse for, at det betaler sig at forebygge dårligt arbejdsmiljø ved at have et godt risikobaseret tilsyn og samtidig gøre en særligt målrettet indsats på udvalgte områder som f.eks. psykisk arbejdsmiljø, hvor rigtig mange danskere desværre døjer med højt arbejdspres, udsættelse for vold og trusler, høje følelsesmæssige krav og stress,” siger FTF’s formand Bente Sorgenfrey.
Cirka 370.000 lønmodtagere i Danmark føler sig ofte eller hele tiden stressede, viser beregninger foretaget på baggrund af en opgørelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) og tal fra Danmarks Statistik.
Alene på FTF’s område viser en helt ny undersøgelse, at næsten hver tiende (9,5 procent) er stresset i stor eller meget stor grad, og det er i høj grad arbejdet, der stresser. Det er en stigning i den alvorlige stress på 1 pct. Point siden sidste måling fra 2012.
54 procent angiver, at arbejdet er den vigtigste kilde til stress. 38 procent angiver både arbejde og privatliv som den vigtigste kilde. Kun ni procent siger, at stress primært skyldes forhold i privatlivet.

Særligt tilsyn virker
At Arbejdstilsynets særlige tilsyn med psykisk arbejdsmiljø faktisk virker, fremgår af tilsynets oversigt over de reaktioner, som virksomhedsbesøg fører til. I 2014 skete en særlig indsats inden for psykisk arbejdsmiljø på hospitalerne, og det førte til 186 reaktioner, heraf 118 påbud, efter 118 besøg.

Til sammenligning var der i 2013 var der ingen særlig indsats inden for psykisk arbejdsmiljø. Dengang var der 76 reaktioner, heraf 24 påbud om psykisk arbejdsmiljø efter 111 besøg. Stigningen fra 24 til 118 påbud om forbedringer af det psykiske arbejdsmiljø skete altså, da tilsynet fokuserede særligt på dette aspekt af arbejdsmiljøet.
”Når man ser besparelserne på tilsynet i sammenhæng med, at regeringen også i finanslovsudspillet lægger op til at skære på forebyggelsesindsatsen via Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse, så ser det sort ud. Chancen for at knække kurven over psykiske belastninger på arbejdsmarkedet bliver klart mindre. Derudover er der jo også en række andre arbejdsmiljøproblemer, som gerne skulle forebygges og føres godt tilsyn med. Mere end 40.000 lønmodtagere kommer hvert år ud for en alvorlig arbejdsulykke, og hvert år anmeldes der mere end 20.000 erhvervssygdomme i Danmark,” siger FTF’s formand Bente Sorgenfrey.