LO og FTF har gennem EU-specialudvalget for Konkurrenceevne, Vækst og Forbrugerspørgsmål modtaget Europa-Kommissionens høring om åbenhed i selskabernes skattebetalinger.
Med henblik på at bidrage til udarbejdelse af et høringssvar fra regeringen har LO og FTF følgende synspunkter om behovet for større åbenhed om selskabernes skattebetalinger. LO og FTF finder det positivt, at kommissionen har iværksat høringen, da vi mener, at større åbenhed om selskabers skattebetaling kan bidrage til at bekæmpe skatteundgåelse og aggressiv skatteplanlægning.
Begge dele udgør store problemer for de europæiske medlemsstater. Det reducerer skatteindtægterne for de europæiske lande og det bidrager generelt til at undergrave legitimiteten af de europæiske skattesystemer. De eksisterende muligheder for at shoppe mellem forskellige regelsæt og den manglende gennemsigtighed landene i mellem bidrager til at styrke denne praksis hos virksomhederne.
På den baggrund vil LO og FTF gerne understrege behovet for, at der sikres en større åbenhed om selskabsbeskatning i EU og vi opfordrer til, at dette også afspejler sig i regeringens høringssvar. Det betyder konkret, at selskaber bør være forpligtede til at offentliggøre oplysninger til både myndigheder og offentligheden om den skat, de betaler i hvert af de lande, de opererer i.
Det bør selvfølgelig sikres, at selskaberne får den fornødne beskyttelse af deres følsomme forretningsoplysninger. Men EU bør ikke afvente global lovgivning om gennemsigtighed før der gennemføres de nødvendige tiltag på europæisk plan.
Større åbenhed i selskabsbeskatning kan selvfølgelig ikke stå alene som instrument i kampen mod skatteundgåelse og aggressiv skatteplanlægning. LO og FTF støtter derfor også udviklingen at et fælles konsolideret selskabsskattegrundlag (CCCTB). 
Download hele høringssvaret her