Flere og flere ansatte anmelder psykiske arbejdssygdomme. Fra 2010 til 2014 steg antallet af anmeldte psykiske erhvervssygdomme med hele 72 procent – dvs. dramatisk over gennemsnittet for erhvervssygdomme, hvor antallet af anmeldelser i samme periode steg med 25 procent. Det viser nye tal fra Arbejdsskadestyrelsen.
Især ansatte på offentlige velfærdsområder ser ud til at være belastet psykisk af deres job. På undervisningsområdet udgør psykiske arbejdssygdomme eksempelvis næsten hver anden anmeldte sygdom, og inden for offentlig administration, forsvar og social forsikring næsten 40 procent.
Den store stigning i anmeldelser af psykiske erhvervssygdomme, bør få politikerne til at handle her og nu, mener hovedorganisationerne LO og FTF.
"Tallene taler deres klare sprog om en helt forkert udvikling. Det er på høje tid at sætte ind med forebyggelse mod psykiske belastninger ude på arbejdspladserne", siger Lizette Risgaard, næstformand i LO.
LO og FTF peger på et styrket Arbejdstilsyn som en af vejene til en mere effektiv indsats i forhold til det psykiske arbejdsmiljø. Arbejdstilsynet opfanger mange flere af den type problemer, efter at der blev indført et særligt psykisk tilsyn: Fra 2012 til 2013 blev antallet af strakspåbud på grund af dårligt psykisk arbejdsmiljø mere end fordoblet, mens påbud og afgørelser om psykisk arbejdsmiljø steget med 74 procent.
Derfor er det et stort problem, at Arbejdstilsynets bevillinger til den særlige psykiske indsats kun løber frem til udgangen af 2016, pointerer FTF’s formand, Bente Sorgenfrey.

"De midlertidige bevillinger til tilsynets særlige indsatser ift psykisk arbejdsmiljø bør gøres permanente. Der er behov for et synligt og effektivt Arbejdstilsyn, der kan komme efter de virksomheder, der ikke lever op til deres forpligtelser til at sikre et ordentligt arbejdsmiljø", siger hun.
FTF og LO foreslår også at styrke brugen af professionel og forebyggende arbejdsmiljørådgivning på arbejdspladserne. Forslagene om et styrket arbejdstilsyn er to af i alt fire konkrete forslag om arbejdsmiljø, som de to hovedorganisationer har fremlagt i det fælles valgoplæg "Sammen skaber vi værdi".