? At foreslå en indslusningsløn til flygtninge og indvandre vidner om manglende forståelse for de værktøjer, som vi allerede har til rådighed i dag for at få ledige flygtninge og indvandrere i job. Værktøjer, som er gratis eller i hvert fald billigere end indslusningsløn for virksomhederne, fastslår LO-formand Harald Børsting.
Trappemodel og jobpakke
? Den vigtigste indsats, der skal til for at sikre job til flygtninge og indvandrere, er opkvalificering. En del har ikke de kvalifikationer, som virksomhederne efterspørger, og det skal der gøres noget ved (se grafik nedenfor). Ved opkvalificering kan vi sikre en varig tilknytning til arbejdsmarkedet, understreger LO-formanden.
? En vej til opkvalificering er trappemodeller, som sikrer, at den ledige bevæger sig gradvist tættere på en ordinær beskæftigelse, efterhånden som de sproglige og faglige kvalifikationer øges. Trappemodellen består af trin, som blandt andet indbefatter kompetenceafklaring, virksomhedspraktik, løntilskud, ansættelse på særlige løn og ansættelsesvilkår m.m.
? En anden vej til opkvalificering er jobpakker. Foreløbig er der udviklet jobpakker til 12 stillingskategorier. Hver pakke indeholder elementer, vi kender i forvejen. Det er fx virksomhedspraktik, faguddannelse, løntilskud og sprogundervisning. Trappemodeller og jobpakker kan supplere hinanden, og derved kan vi sikre, at der tages udgangspunkt i den enkelte, lyder det fra LO-formanden.
Hurtigere og lettere anerkendelse af medbragte kompetencer
? En del af løsningen ligger også i, at kommuner, dansk flygtningehjælp og de øvrige myndigheder bliver bedre til straks at registrere de kompetencer, som mange flygtninge medbringer her til landet, inden de sendes ud på arbejdsmarkedet efter endt introduktionsforløb. Hvis der fx kommer ingeniører fra Syrien, så er det da dumt ikke straks at få dem gearet til at varetage funktioner herhjemme, som vi ellers importerer folk fra Indien til, slutter LO-formand Harald Børsting.
For yderligere information kontakt Stine Luise Hansen på telefon: 2335 8370