Hvis politikerne i Folketinget indfører nulvækst i det offentlige frem til 2020, vil der blive 32.000 færre ansatte til at servicere og passe børn, ældre og borgere. På et nyt Danmarkskort kan du se, hvor mange færre pædagoger, HK’ere, SOSU’ere, 3F’ere, lærere og sygeplejersker der bliver i din kommune og region, hvis der indføres nulvækst i det offentlige i forhold til den nuværende økonomiske plan.

I Københavns Kommune mister børnene fx 244 pædagoger, mens de ældre på Bornholm mister 35 sosu–ansatte. Det er konsekvensen, hvis politikerne beslutter at indføre nulvækst i det offentlige. Det viser nye beregninger, som kan ses på Danmarkskortet her. Nulvækst betyder, at det offentlige ikke må bruge flere penge, end man gør i dag – reelt set. Der er i Venstres forslag om nulvækst indlagt plads til løn- og prisstigninger, men der tilføres ikke flere ressourcer. Det er et reelt udgiftsstop i det offentlige frem til 2020.

”Nulvækst vil betyde velfærdsforringelser. Med nulvækst kan de offentlige udgifter til velfærd ikke stige, fordi politikerne fastlåser budgetterne frem 2020. Det vil medføre betydelige forringelser af den offentlige velfærd til borgerne, fordi befolkningen vokser, og de ældre lever længere tid. Derfor skal det offentlige forbrug fastholdes på det nuværende gennemsnit på 0,6 procent årligt frem til 2020, hvorefter det bør stige til en procent årligt efter 2020,” siger formand for FTF, Bente Sorgenfrey.

Nulvækst vil i alt betyde 15.500 færre ansatte i kommunerne og 7.000 færre ansatte i regionerne. I staten vil man skulle nedlægge 9.500 stillinger.

Flere borgere koster flere penge
I debatten fremhæves det ofte, at nulvækst blot er en bevarelse af velfærden på det nuværende niveau. Men det er ikke korrekt. Nulvækst vil medføre en forringelse af velfærden, fordi befolkningen vokser, og flere derfor skal benytte velfærdsydelserne. Befolkningsfremskrivninger viser, at den danske befolkning stiger med næsten 120.000 personer frem til 2020. Derfor skal der tilføres i alt cirka 11 mia. kr. frem til 2020 blot for at kunne bevare det nuværende velfærdsniveau, viser beregninger fra FTF.

”Ældre borgere, der har arbejdet et langt liv, og alle dem, der knokler hver dag på jobbet, fortjener ikke ringere velfærd, fordi nogen vil have udgiftsstop i det offentlige,” siger formand for LO Harald Børsting.

”Det er en hån overfor de offentligt ansatte, der knokler hver dag og løber hurtigere og hurtigere, hvis nogen påstår, at man kan bevare velfærden på 2014-niveau ved blot at gøre arbejdet mere effektivt i det offentlige. Fagbevægelsen og medarbejderne vil gerne være med til at udvikle måderne, der arbejdes på, men man kan ikke bare skære i udgifterne nu og forvente samme service. Tværtimod står vi overfor et voksende forventnings- og udgiftspres. Så der vil både være brug for voksende investeringer og smartere arbejdsmetoder,” siger Bente Sorgenfrey.
KLIK HER OG SE PARTIERNES ØNSKER TIL VÆKST I DET OFFENTLIGE 
LÆS FORSLAGET FRA LO OG FTF: INVESTER I DEN OFFENTLIGE SEKTOR