Den danske fagbevægelse fik i dag fint besøg, da EU-Kommissionens vicepræsident Frans Timmermans i dag lagde vejen forbi FTF’s lokaler i København. Her mødtes han bl.a. med Bente Sorgenfrey, formand for FTF, Lizette Risgaard, næstformand for LO, Kent Petersen, næstformand for FTF, Marie-Louise Knuppert, LO-sekretær og repræsentanter for 3F, Dansk Metal og Akademikerne.
Vicepræsidenten opfordrede på mødet til større samarbejde mellem EU og fagbevægelsen:
"Jeg er interesseret i tæt kontakt med arbejdsmarkedets parter og håber på et konstruktivt samarbejde," sagde Timmermans.
Et af de områder, han gerne vil samarbejde mere om, er afbureaukratisering og regelforenkling. Han understregede derfor på mødet, at han vil holde tæt kontakt til fagbevægelsen og miljøorganisationerne i implementeringen af regelforenklingsdagsordenen. Og han fortalte, at han vil overveje, hvordan man kan overføre erfaringer fra det danske erhvervsforum for regelforenkling til EU-plan.

Går ikke på kompromis med arbejdsmiljø
Formand for FTF, Bente Sorgenfrey, er meget glad for, at EU-Kommissionen vil genoplive samarbejdet. Hun sagde, at den sociale dialog havde sovet tornerosesøvn alt for længe, og at ønsket om mere samarbejde derfor var mere end velkomment. Men samtidigt understregede hun, at afbureaukratisering ikke må føre til dårligere beskyttelse af arbejdstagerne.
”Vi vil gerne være med til at hjælpe de små europæiske virksomheders konkurrenceevne på vej gennem afbureaukratisering og fjernelse af overflødige regler. Men vi går ikke på kompromis, når det kommer til arbejdsmiljø og beskyttelse af arbejdstagerne,” sagde Bente Sorgenfrey på dagens møde.

Frans Timmermans erklærede sig enig med Bente Sorgenfrey i, at det er vigtigt, at regelforenkling ikke går ud over for eksempel arbejdsmiljøet, når man lemper på krav for erhvervslivet. Timmermans nævnte en række eksempler på overflødige regler, der med fordel kan gøres mere fleksible.

Udvid fokus på social dumping
Vicepræsidenten nævnte social dumping som den helt store udfordring for fagbevægelsen og opfordrede til, at man i høj grad koncentrerer kræfterne om det.
”Den europæisk fagbevægelse bør udvide sit fokus og interessere sig mere for de store udfordringer, der er omkring social dumping end for detailspørgsmål,” sagde han.
Han var særligt bekymret for, at social dumping vil føre til modstand mod den frie bevægelighed, hvis det kommer til at undergrave medlemsstaternes velfærdssystemer. Han understregede derfor nødvendigheden af, at der sættes kraftigere og mere effektivt ind over for arbejdsgivere, der udnytter den frie bevægelighed.
Under sit besøg i Danmark har Frans Timmermans også haft møde med de danske arbejdsgivere og statsminister Helle Thorning-Schmidt