Også indførelsen af mindsteløn i Tyskland fra 1. januar 2015 har pustet liv i de tidligere debatter i den Europæiske Faglige Sammenslutning EFS om mindsteløn – på europæisk eller nationalt plan.

Derfor har spørgsmålet om mindsteløn i Europa også været i fokus de seneste dage under et seminar i EFS’ Collective Bargaining Coordinating Committee.

Til seminaret havde EFS’ sekretariat udarbejdet vedlagte diskussionsoplæg, der på baggrund af forskellige definitioner af mindsteløn beskriver situationen i de forskellige EU-lande, men som også nævner argumenter for og imod mindsteløn.

På seminaret var der som forventet forskellige holdninger, idet ikke mindst de syd- og østeuropæiske lande er positive over for en lovfastsat mindsteløn, medens bl.a. de nordiske lande ser en lovfastsat mindsteløn som en trussel mod de nuværende nationale forhandlingssystemer.

På seminaret blev der opnået enighed om et diskussionsoplæg, som vil indgå i forberedelsen af EFS’ kongres i efteråret 2015. Diskussionsoplægget  forventes offentliggjort en af de nærmeste dage.