Regeringen har råd til her og nu at hjælpe arbejdsløse, der har mistet retten til dagpenge. Det konkluderer formand for FTF, Bente Sorgenfrey, efter at regeringen i sit netop fremlagte finanslovsforslag sender en uspecificeret pulje på godt 1,5 mia. kr. til velfærdsforbedringer ud til forhandling med SF og Enhedslisten.
Bente Sorgenfrey glæder sig over, at regeringen nu efter flere års med stram livrem nu skruer lidt op for det offentlige forbrug, og på den måde er med til at stabilisere det spirende opsving – som stadig er skrøbeligt. En del af pengene bør bruges til at hjælpe de mange tusinde arbejdsløse, der er faldet ud af dagpengesystemet, mener Bente Sorgenfrey:
”Det er nødvendigt at gøre mere på både kort og langt sigt. Konkret foreslår FTF, at regeringen gør det muligt at tjene mere uden modregning i de midlertidige ydelser. Desuden må de midlertidige ydelser forlænges, indtil vi har fået en ny samlet dagpengeløsning. Vi skal også have gjort noget ved genoptjeningskravet. Regeringen er ikke låst af andet end sin egen vilje. Der er flertal i Folketinget for ændringer, og pengene er der”, siger Bente Sorgenfrey.
FTF har i alt fem konkrete forslag til, hvordan man kan afbøde de negative konsekvenser af det nuværende dagpengesystem:

Bente Sorgenfrey, der selv er medlem af dagpengekommissionen, understreger hun på langt sigt finder grundlæggende, permanente ændringer af systemet helt nødvendige, især en halvering af genoptjeningskravet og bedre muligheder for at få supplerende dagpenge.
Dansk model er ikke gratis
Andre dele af finanslovsudspillet får stor opbakning fra FTF’s formand, bl.a. fordoblingen af fradraget for fagforeningskontingenter.
”Regeringen vil igen skabe lige fradragsret på arbejdsgiver og lønmodtager-siden, som VK regeringen udhulede. Det er godt. Fagbevægelsens arbejde med at sikre ordentlige løn- og arbejdsvilkår er en væsentlig del af den danske model og vores kollektive aftalesystem. Det kræver et stærkt fællesskab gennem stor tilslutning til fagforeninger og a-kasser. Det er et stort skridt i den rigtige retning at gøre det faglige fællesskab billigere for den enkelte, det vil øge incitamentet til at melde sig i en fagforening”, siger Bente Sorgenfrey.
Sundhedspakken: Mere lighed i sundhed
Også regeringens sundhedspakke til samlet fem mia. kr. frem mod år 2018 glæder FTF-formanden. Hun hæfter sig ved, at sundhedspakken lægger vægt på at rette op på uligheden i sundhed i Danmark. Bl.a. vil regeringen styrke indsatsen for folk med kroniske sygdomme som diabetes og rygerlunger, og der skal investeres langt mere i forebyggelse. Bente Sorgenfrey glæder sig over, at sundhedspakken generelt lægger et nyt fokus på kvalitet, som kan være med til at løfte sundhedspolitikken, som i en årrække har været præget af fokus på produktivitet og effektivitet.

Til gengæld havde Bente Sorgenfrey havde gerne set flere penge afsat på finansloven til at uddanne praktikvejledere, så unge lærer mere under deres praktik og færre falder fra uddannelserne. Hun efterlyser også en ny ekstra investering i forskning på professionshøjskolerne:
”Sammen med erhvervsakademierne uddanner professionshøjskolerne mere end 50 procent af de unge, der tager en videregående uddannelse. Det er på høje tid, at fordelingen af midlerne til forskning sikrer grundlaget for kvaliteten i den erhvervsrettede videregående uddannelser. Skævdelingen af forskningsmillionerne til fordel for universiteterne er helt ekstrem i dag”, siger Bente Sorgenfrey.