600.000 offentligt ansatte vil fremover stå i samlet flok, når de skal have forhandlet overenskomst – det sker næste gang i 2015. Siden 2003, hvor Sundhedskartellet forlod KTO, har de to forhandlingsfællesskaber forhandlet hver for sig, men nu samles KTO og de 11 organisationer i Sundhedskartellet i et nyt, stort fællesskab.
Det nye forhandlingsfællesskab stiftes ganske vist først formelt i løbet af september måned, hvor barnet vil få et navn, men KTO godkendte fusionen på et repræsentantskabsmøde i går, den 26. maj. Sundhedskartellet med Dansk Sygeplejeråd som største medlemsorganisation, har allerede godkendt for en uges tid siden.
I går trak den nye kæmpeorganisation for første gang i arbejdstøjet ved at afholde en OK-15 konference for flere hundrede deltagere fra de mange organisationer. Konferencen var startskuddet på de to fusionerende organisationers samarbejde om at forberede OK-15. 

Nødvendigt med mere styrke
På konferencen slog både KTO-formand Anders Bondo Christensen og formand for Sundhedskartellet Grethe Christensen fast, at de to organisationer vil være meget stærkere sammen. Og at denne øgede styrke er nødvendig, fordi arbejdsgiverne i den offentlige sektor har strammet op på arbejdsgiverprofilen og fokuseret på ledelsesretten.
”Vi har styrket vores forhandlingsposition overfor KL og Danske Regioner. Jeg er meget glad for, at det er lykkedes at samle hele lønmodtagersiden og på den måde skabe en platform for, at vi kan fremme de ansattes ønsker og bidrage til større kvalitet og faglighed på de kommunale og regionale arbejdspladser”, sagde Anders Bondo Christensen.
Grethe Christensen sagde:
”Arbejdsgiverne har skabt nye traditioner for nedskæringer og forringelser ud over det sædvanlige. Det stiller skrappere krav om fællesskab, end vi har set før. Med det nye forhandlingsfællesskab har vi styrket sammenhængkraften i fagbevægelsen og vil få mere indflydelse i centrale forhandlinger”.
Bevar den danske model
Et af hovedtemaerne på konferencen var udfordringerne for forhandlingssystemet ved OK-15. Både Anders Bondo og Grethe Christensen pegede på kampen for at bevare den danske aftalemodel som noget af det allervigtigste frem mod OK-15.
”I løbet af de seneste par år har vi fået dokumenteret, hvor vigtig den danske model egentlig er. Den danske model er ikke en hæmsko – at to parter tager et fælles ansvar for en aftale på arbejdsmarkedet, er et unikt aktiv for det danske samfund”, sagde Anders Bondo Christensen.
Ny, større sammenbragt familie
Grethe Christensen pegede på, at det er vigtigt, at den nye store, sammenbragte familie, giver plads til forskellene mellem de mange forskellige medlemsorganisationer. 
Som Anders Bondo sagde det: ”Der vil være kulturforskelle. Men læg mærke til, at jeg ikke siger kulturbarrierer”.