Et godt udspil uden forsøg på quickfix-løsninger. En bredspektret kur med mange udmærkede initiativer. Sådan lyder skudsmålet til regeringens netop offentliggjorte vækstudspil fra Bente Sorgenfrey, formand for hovedorganisationen FTF.
”Regeringens vækstpakke er den rigtige bredspektrede medicin. Det er godt, at man ikke satser ensidigt på nye skatte- og afgiftslettelser, men stimulerer virksomhederne på mange måder. Danmark har brug for at skabe flere job, så alle kan få et arbejde – og vi har råd til gode sygehuse, skoler osv. Vækstpakken giver virksomhederne bedre vilkår. Nu er det vigtigt, at de veksler det til nye job og ikke bare ekstra gevinster til aktionærerne”, siger Bente Sorgenfrey.

FTF, der er hovedorganisation for 450.000 offentlig og privat ansatte, roser, at pakken styrker væksten både på kort og lidt længere sigt, og at pakken sætter særligt ind på at styrke væksten i Danmarks mange små og mellemstore virksomheder. FTF er også begejstret for regeringens forslag om at lempe de stadig mere udbredte konkurrencebegrænsende klausuler, som fagbevægelsen har kritiseret skarpt i årevis.
”Klausulerne står i vejen for vækst. De binder de ansatte helt unødvendigt til deres arbejdspladser og modarbejder, at arbejdsstyrken er fleksibel og mobil. Sådan en begrænsning har vi allermindst brug for i en tid, hvor vi med lys og lygte leder efter ny vækst og flere arbejdspladser”, siger Bente Sorgenfrey.
FTF så dog gerne, at man gjorde helt op med klausulerne. Regeringen sætter en øvre grænse på 12 måneder for, hvor længe en medarbejder må være underkastet en klausul. Det er stadig alt for længe – klausuler bør helt tages af bordet, når det drejer sig om almindelige lønmodtagere, mener FTF.
Mere OPI, tak
FTF mener, at regeringen overser nogle områder, som også kunne styrke væksten. Der bør blandt andet sættes langt mere skub i offentlig-privat innovation (OPI) og i virksomhedernes brug af IT og danskernes generelle IT-kompetencer, sådan som FTF er kommet med konkrete forslag til.
”Danmark bruger en formue på den offentlige sektor. Det er godt, men den viden, der er i det offentlige, kunne bruges langt bedre til at skabe nye produkter og flere private job. Vi har brug for nye vækstpartnerskaber mellem offentlige og private virksomheder”, siger Bente Sorgenfrey.
Konkret foreslår FTF bl.a. et OPI-dating-site, hvor offentlige og private virksomheder kan udveksle problemer, ideer og løsninger.
Bente Sorgenfrey peger på, at der samtidig er brug for en digitaliseringspakke til de små og mellemstore virksomheder og en national handlingsplan for udvikling af digitale kompetencer i hele uddannelsessystemet. Danmark er på få år er rutsjet ned fra en 1. til en 13. plads på World Economic Forums IT-rangliste.