Borgere og mindre virksomheder i Danmark kan blive meget bedre til at bruge IT, end de er i dag. Hovedorganisationen FTF foreslår, at regeringen i sin vækstplan, som forventes ude efter påske, satser på en markant opgradering af danskernes IT-kompetencer.
Digitalisering har en stor og veldokumenteret betydning for vækst og produktivitet, og FTF har en række konkrete forslag til, hvordan det skal ske. Forslagene er en del af FTF’s kommende store vækstudspil "Sammen om vækst", der endnu ikke er offentliggjort.
FTF foreslår bl.a. at hele uddannelsessystemet opgraderes til at kunne forbedre de digitale kompetencer hos borgere og medarbejdere.

"Hvis vi skal gribe de digitale vækstmuligheder, er det vigtigt at sætte ind med efteruddannelse og kampagner, der kan styrke medarbejdere og lederes digitale kompetencer på hele arbejdsmarkedet", siger Bente Sorgenfrey.
Hurtigt internet fra Skagen til Gedser
FTF foreslår også, at et nyt partnerskab mellem en række offentlige myndigheder og private selskaber får ansvaret for at udrulle superhurtigt internet i hele landet. Desuden foreslår FTF, at der etableres et nationalt videnscenter, der skal indsamle og udbrede viden om ny teknologi i offentlige og private virksomheder.
Udgangspunktet er godt: Danskerne hører til de flittigste brugere af IT, internet og mobiltelefoner i EU. For to år siden lå vi på en flot førsteplads i IT-parathed ifølge World Economic Forums årlige rapport.
Men på kun to år er vi raslet ned på en ottendeplads. Ca. en million voksne danskere, svarende til 28 procent af den voksne befolkning, er dårlige til at bruge en computer. Heraf har ca. en halv million svært ved overhovedet at bruge en computer. Yderligere en halv million er dårlige til at bruge en computer til hverdagsopgaver, som fx at reservere billetter eller købe en vare over internettet. Det viser en stor OECD-undersøgelse fra 2013.
Stort potentiale i smartere brug af IT Ude i de mindre virksomheder kan computere og internet også udnyttes langt bedre end i dag. Mere end hver tredje af landets omkring 30.000 små og mellemstore virksomheder bruger kun IT til helt basale ting som bogføring og regnskab, viser en undersøgelse fra Erhvervsstyrelsen.
Der ligger et stort potentiale for effektivisering og vækst i, at både danskerne hjemme i privaten og de mindre virksomheder og begynder at bruge computer og internet smartere, mener FTF. Produktivitetskommissionen har for nylig peget på, at den private servicesektor har en lav produktivitet, og her giver IT netop mulighed for at øge produktiviteten, mener FTF.
Konkret foreslår FTF tre initiativer, der skal sætte fart på virksomhedernes og borgernes brug af informations- og kommunikationsteknologi.
Digitaliseringspakke for mindre virksomheder: FTF foreslår en digitaliseringspakke målrettet mod små og mellemstore virksomheder. Pakken skal bl.a. omfatte nye IT-rådgivningscentre i landets fem regionale væksthuse. Centrene skal tilbyde IT-kompetencer indenfor bl.a. IT-arkitektur og IT-forretningsudvikling. Der skal desuden indføres bedre afskrivningsmuligheder for de mindre virksomheders IT-investeringer.
National handlingsplan: En national handlingsplan skal tegne linjerne for, hvordan uddannelsessystemet (også efter-/videreuddannelsessystemet) kan sørge for bedre digitale kompetencer hos borgerne. Der skal udvikles nye fag og moduler i hele uddannelsessystemet på baggrund af en kortlægning af virksomhedernes behov. Den arbejdspladsbaserede IT-læring skal styrkes fx ved certificering af IT-ambassadører. FTF anbefaler, at der afsættes 50-100 mio. kr. til at gennemføre planen.
Hurtigt bredbånd i hele landet: Et partnerskab mellem stat, kommuner, regioner, teleselskaber, energiselskaber og andre potentielle investorer, fx pensionskasserne, skal medvirke til at udrulle et hurtigt og stabilt internet til alle dele af landet – også i de dele af landet, hvor det ikke er rentabelt på rent markedsmæssige vilkår. Partnerskabet skal bl.a. etablere en fælles bredbåndsfond. Forslaget understøtter regeringens 2020-målsætning om, at alle har adgang til 100 Mbit/s download og 30 Mbit/s upload.