Mere samarbejde mellem den offentlige og private sektor vil sætte turbo på produktiviteten, mener FTF, der er hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte.
 
Offentlig-privat samarbejde og innovation er et godt alternativ til klassisk udbud og udlicitering, da det både gavner velfærd, borgerne og private virksomheder. Sats på at udvikle samarbejdet mellem de to sektorer – det vil gavne velstand og vækst i Danmark.
Sådan lyder FTF’s budskab til regeringen, efter at Produktivitetskommissionen i dag har afsluttet sit arbejde og præsenteret 25 anbefalinger til regeringen. Kommissionens arbejde ventes at udgøre rygraden i regeringens nye vækstplan, som ventes at blive offentliggjort omkring påske.
Den offentlige sektor er ét af de områder, hvor kommissionen  ser særligt potentiale for at høste gevinster, og derfor anbefaler politikerne at sætte ind med nye initiativer.
”Regeringen bør fremme det offentligt-private samarbejde om innovation – OPI – frem for at stirre sig blind på udlicitering. OPI kan skabe nye private job og samtidig øge produktiviteten i den offentlige sektor. Regering bør konkret nedsætte en taskforce, der kan udpege barriererne for OPI, og nedsætte en juridisk rådgivningsenhed, der kan hjælpe virksomhederne i gang”, siger Bente Sorgenfrey.
Hun peger på, at der blandt andet er brug en rådgivningsenhed, der kan give offentlige og private virksomheder tilsagn om, at der ikke er juridiske forhindringer med udbudsregler eller andre ting til hinder  for konkret projekt.
Bente Sorgenfrey peger også på, at der allerede findes mindst 250 danske innovationsprojekter, hvor private virksomheder sammen med offentlige udvikler nye produkter til bløde velfærdsområder som børnepasning og ældrepleje.
”Dem bør man lære af og udbrede erfaringerne fra”, siger hun.

Offentlig og privat sektor – hinanden forudsætninger
Bente Sorgenfrey understreger, at den private og den offentlige sektor er hinanden forudsætninger – ikke modsætninger: Når private virksomheder skaber vækst og arbejdspladser, skaber de forudsætningen for, at man kan finansiere velfærden –  men samtidig skaber velfærden og den offentlige sektor de nødvendige rammer for virksomhederne og arbejdsstyrken i form af dagtilbud til børnene, skoler, uddannelsesinstitutioner og sundhedsvæsen.
Derfor er det også oplagt, at de to sektorer skaber vækst ved at samarbejde, mener  Bente Sorgenfrey.

”Offentlig-privat innovation er en god samarbejdsform, fordi offentlige og private samarbejder om at lave helt nye velfærdsløsninger i modsætning til klassisk udlicitering, hvor det offentlige bare sender en kendt velfærdsopgave over til et privat firma”, siger hun.
Produktivitetskommissionen anbefaler også øget konkurrenceudsættelse i den offentlige sektor.
”Vi er ikke principielt imod udlicitering. Vi må dog minde politikere og eksperter om de mange negative erfaringer, der indtil nu er høstet med at udlicitere offentlige opgaver. Der mangler dokumentation for, at udbud af offentlige opgaver rent faktisk skaber bedre offentlig service. Man bør ikke udlicitere, hvor der ikke er dokumentation for, at man får en bedre kvalitet eller samme kvalitet billigere”, siger Bente Sorgenfrey.

Tynd ud i papirbøvlet
FTF glæder sig over, at Produktivitetskommissionen anbefaler at tynde ud i bureaukrati og regler som måde at øge produktiviteten på. Ifølge en FTF-undersøgelse bruger offentligt ansatte på FTF-området tilsammen ca. 60 mio. timer om året på at dokumentere deres arbejdsopgaver.

”Vi har i høj grad brug for at skabe ny tillid mellem medarbejdere, leder og politikere. Og det kan ske ved at skære ned på noget af al den kontrol og dokumentation, som sluger tid og kræfter, der ellers kunne være brugt på kerneydelsen til borgerne. Bureaukratiet udgør en barriere for de offentligt ansattes muligheder for at yde den professionelle indsats, som borgerne med rimelighed kan forvente”, siger Bente Sorgenfrey.
Hun pointerer, at ikke al dokumentation er unyttig – en del er nødvendig og tjener et godt formål, fx når det handler om medicinforbrug på sygehuse eller retssikkerheden ved anbringelse af udsatte børn. Det afgørende er, at dokumentationen er meningsfuld og fokuserer på kerneydelsen og kvaliteten, pointerer FTF’s formand.
Inddrag medarbejderne
Produktivitetskommissionen peger også på, at medarbejderne skal inddrages i arbejdet med at afbureaukratisere og effektivisere den offentlige sektor.
”Vi kan kun bakke op om, at både medarbejdere og ledere skal have flere frihedsgrader, sådan som kommissionen foreslår. Det vil give mere tid til borgerne. Det handler langt fra kun om at afskaffe stive regler, men i høj grad også om i fællesskab at udvikle nye måder at styre den offentlige sektor på”, siger Bente Sorgenfrey.