Hundredtusindvis af danskere er i tilfælde af fyring sikret cirka tre til seks måneders opsigelsesvarsel. Denne opsigelsesperiode skal bruges langt mere effektivt på at hjælpe den opsagte videre i et nyt job, anbefaler Carsten Koch-udvalget i sin rapport, der mandag blev lækket til pressen.
Så snart medarbejdere bliver sagt op, skal de i opsigelsesfasen have ret til vejledning i jobcenteret og/eller a-kassen (fx til CV), skriver udvalget.
Det er den helt rigtige vej at gå, mener a-kasser og fagbevægelse. I dag får mange ansatte først hjælp efter sidste arbejdsdag, og det er for sent.
”Carsten Koch har ret: Lad os bruge den lange opsigelsesperiode langt bedre og give den opsagte mulighed for at møde op i a-kasse eller jobcenter med det samme og få vejledning og uddannelsestilbud,” siger Bente Sorgenfrey, formand FTF, der repræsenterer 450.000 privat og offentligt ansatte.
I FTF-A, der er den største a-kasse på FTF-området med 137.000 medlemmer, fx socialrådgivere, politifolk og finansansatte, siger formand Knud Grøngaard:
”Opsigelsesperioden skal bruges aktivt, for det giver langt større chancer for at komme hurtigt videre. Det har vi rigtig gode erfaringer med”.

Carsten Koch: Vent et halvt år
På trods af det gode forslag fra ekspertudvalget om en tidlig indsats, mener udvalget alligevel, at den arbejdsløse skal starte forfra i jobcenteret med seks samtaler i løbet af de første seks måneders ledighed, efter opsigelsesperioden er slut.
”Det vil skabe bureaukrati og dobbeltarbejde i a-kasser og jobcentre, når alle ledige skal vende tilbage til flere samtaler i jobcentret. De har jo netop fået hjælp i deres opsigelsesperiode, så hvorfor dog sende alle ledige til en stribe nye samtaler i jobcentret?”, spørger Bente Sorgenfrey.
”Det er samtidig alt for langsommeligt, at de ledige først får mulighed for kurser og uddannelsestilbud efter et halvt års ledighed, som udvalget forslår. Vi skal i gang med at hjælpe de ledige langt tidligere, og samtaler er altså ikke nok for mange af vores medlemsgrupper, der har stor gavn af et specifikt kursus, der kan få dem i job igen hurtigt”, siger Bente Sorgenfrey og henviser til flere analyser fra FTF.

Dansk Metal og Akademikerne er enige med FTF
På en stor konference hos Ingeniørforeningen (IDA), som blev afholdt i går onsdag, blev Kock-udvalgets anbefalinger debatteret, og her var der opbakning til FTFs synspunkter, bl.a. fra Dansk Metal og IDA.
”Vi mener, at der bør være uddannelsestilbud i opsigelsesperioden, og det skal ikke afbrydes af en ny samtale nede i jobcenteret, sådan som udvalget lægger op til”, siger Torben Poulsen, hovedkasserer i Metals A-kasse.
Akademikerne og IDA har samme holdning.
”Det er helt oplagt at lave et sammenhængende forløb de første seks måneder inklusive opsigelsesperioden”, siger Bolette Mohr Sillassen, der er næstformand i Akademikernes a-kasse og medlem af IDA’s repræsentantskab.

Ledige løber spidsrod i systemet
Fagbevægelsen er bekymret for, at ledige skal igennem alt for mange samtaler, inden de får lov at få komme på relevante kurser og uddannelse, der kan hjælpe dem tilbage i job igen.
”Vi anbefaler, at der gives mulighed for efter- og videreuddannelseskurser allerede i opsigelsesperioden. Det skal aftales som en del af overenskomstforhandlingerne, da det foregår i den periode, hvor medarbejderen stadig er ansat på arbejdspladsen. Men politikerne kan også hjælpe de ledige langt tidligere ved at lade dem komme i gang med kurser på den første ledighedsdag efter første møde i a-kassen eller jobcenteret”, lyder opfordringen fra Bente Sorgenfrey.
Der har de seneste år været massiv kritik af, at ledige skal løbe spidsrod mellem jobcentret og deres a-kasse for at deltage i de samme samtaler igen og igen, hvilket er unødig spild af alles tid. Allerede få måneder efter sin tiltræden i 2011 varslede beskæftigelsesminister Mette Frederiksen et opgør med den slags tidsspilde og bureaukrati som optakt til en kommende reform af arbejdsmarkedspolitikken – en reform, der nu er på trapperne. Det blev også understreget i regeringsgrundlaget fra 2011. 
“Regeringen vil arbejde for, at dobbeltarbejde mellem a-kasserne og jobcentrene undgås”, står der. 
Carsten Koch-udvalgets anbefalinger er sendt i høring hos arbejdsmarkedets parter, som skal kommentere udvalgets anbefalinger, inden de samlede anbefalinger forelægges for regeringen i starten af februar. Det forventes, at regeringen fremlægger sit bud på en ny arbejdsmarkedspolitik i slutningen af februar, hvorefter der indledes politiske forhandlinger.