Set i lyset af valget til Europaparlamentet i maj 2014, er det ikke overraskende, at det er et meget tyndt arbejdsprogram, der stort set ikke indeholder nogen nye initiativer.
Ifølge indledningen og pressemeddelelsen skal 2014 være et år, der skal stå i gennemførelsens tegn. Programmet er altså først og fremmest koncentreret om en række forslag, man forventer kan blive færdigbehandlet og godkendt i 2014.
Det gælder blandt andet udstationering, fri bevægelighed, offentlige indkøb, skat på finansielle transaktioner og en jernbanepakke.
Til trods for, at vækst og beskæftigelse nævnes flere gange i meddelelsen – og især den bekymrende høje ungdomsarbejdsløshed og nødvendigheden af at gøre en indsats på dette område, er der heller ikke lagt op til store, konkrete initiativer på dette område.
Der er i det hele taget kun ganske få nye initiativer og det er svært at se, hvordan de fine ord om indsats mod ungdomsarbejdsløshed vil blive omsat i praksis. Det lader til at man går ud fra, at regelforenklingen, den forbedrede konkurrenceevne og den mere business-venlige atmosfære i sig selv vil sørge for mere vækst og flere jobs.
Af nye initiativer på arbejdsmarkedsområdet er nævnt en pakke med forslag til øget mobilitet. Altså et område, hvor der allerede er lovgivning. Og forslaget vil bygge videre på de nuværende forordninger om koordineringen af de sociale sikringssystemer.
Som noget nyt er Refit – Regulatory Fitness nævnt flere gange. Det nævnes i indledningen, at Refit bliver et væsentligt indsatsområde i 2014 og man skal gøre EU ”business-venligt” og en lang række initiativer skal gennemgås og analyseres på denne baggrund.
Der er et bilag, der oplister de mange tiltag, der påtænkes i regelforenklingens navn.
Mange af disse er ganske uinteressante set fra fagbevægelsens vinkel. Men forslaget om sammenlægningen af de tre direktiver, der vedrører information og høring af arbejdstagere står på. Det er noget fagbevægelsen vil følge nøje for at sikre, at forenklinger på dette område ikke betyder forringelser af informations- og høringsretten.
Som noget nyt er der også i de road maps der findes på de enkelte områder for hver enkelt område en ”Refit” overskrift, så man kan se hvilke regelforenklingstiltag, der er støbeskeen.
Så ”Refit” dagsordenen bliver rullet ud i 2014 og det vil ikke være overraskende, hvis man i 2014 ser de første eksempler på, at mikrovirksomheder bliver fritaget for lovgivning.
Der er ikke nævnt nogle tiltag på arbejdsmiljøområdet.
Alt i alt et træde-vande-arbejdsprogram fra en afgående Kommission, der oven i købet har et Europaparlamentsvalg lige rundt om hjørnet.