For første gang i en dansk sammenhæng er der sat kroner og ører på den ekstra værdi – også kaldet højere produktivitet – som skabes i private virksomheder af alle de 425.000 privat ansatte med en videregående uddannelse.
Undersøgelsen er udført af Centre for Economic and Business Research, CBS for Djøf’s nyhedsbrev DeFacto.
Analysen sammenholder virksomhedernes produktivitet med deres andel af medarbejdere med en videregående uddannelse. Herudfra ha man beregnet hvor stor en del af værditilvæksten, der tilfalder de højtuddannede som højere løn, og hvor meget der kommer hele virksomheden til gode.
Beregningerne er en kompleks øvelse, men resultatet er relativt enkelt: Ansatte med videregående uddannelse skaber større værditilvækst – og jo længere de har studeret, jo større er fælleseffekten.
Analysen viser også, at jo højere andel af højtuddannede, en virksomhed har, jo højere er dens produktivitet, dvs. værditilvækst pr medarbejder.
Ud over uddannelsens længde inddrager analysen også fag. Og her ser man variationer. Når det gælder de mellemlange videregående uddannelser i servicesektoren, har samfunds-uddannelserne den højeste produktivitets-faktor, dernæst de tekniske, på tredjepladsen, sundhedsuddannelser og endelig de humanistiske.