Når jeg synes, at det er ok at sætte særligt fokus på at skabe private job nu, så er det fordi Danmark under krisen har mistet 170.000 private. Alt for mange mennesker er sendt ud i arbejdsløshed, og hele det økonomiske fundament under det relativt lige, socialt sikre og trygge danske velfærdssamfund er bragt i fare. Vi kan ikke leve af den offentlige sektor alene, og når vi har mistet 30.000 offentlige arbejdspladser er det jo netop fordi riget fattes penge.
At det er svært blev understreget ved modtagelsen af Vækstplan DK. Jeg synes, at planen har gode elementer, men også en del der ikke skaber job nu og her. Det gælder bl.a. en sænkelse af selskabsskatten fra 25 til 22 procent. Forslaget koster en masse skatteindtægter og den offentlige sektor betaler prisen. Jobeffekten er beskeden – det er både OECD og danske økonomer enige om. I bedste fald har forslaget en positiv psykologisk effekt på virksomhederne, så de igen begynder at investere.
Virksomhederne har fået en gave og har nu et kæmpe ansvar for at vise, at de kvitterer med nye job, så øvelsen ikke ender med at smide gode offentlige kroner efter nyttesløse skattelettelser.
FTF kan godt leve med en noget lavere vækst i den offentlige sektor i en periode. Men kun hvis der er mening med galskaben. Der skal skabes flere job. Det er et mål i sig selv. På sigt vil det også bidrage til at sikre velfærden og den sociale samfundsprofil i Danmark.
Vækstplan DK rummer mange meget rigtige tiltag, som er blevet trængt i baggrunden af debatten om selskabsskatten. Der er især krummer i tiltag som boligjob-pakken, flere offentlige investeringer i anlæg, renovering af almennyttige boliger og satsning på mere effektiv anvendelse af energi.
Hvis det stadig kan nås, bør forhandlingerne om planen også satse på et systematisk offentligt og privat samarbejde om energirenoveringer. Regeringen bør udbrede den såkaldte ESCO-model, hvor de penge, der spares på energi, er med til at finansiere indsatsen – og at der skabes job.
Det offentlige og private er ikke hinandens modsætninger. Tværtimod. For uden gode uddannelsestilbud, et godt sundhedsvæsen, gode institutioner mm kan vi ikke skabe en god konkurrenceevne. Der er for mig at se store vækstperspektiver i mere offentlig-privat samarbejde om innovation (OPI) og i at skabe bedre rammer for pensionskassernes investeringer i infrastruktur.
En stærkere privat sektor vil ikke kun skabe job i det private. Den private sektor kan være med til at løfte den offentlige opgaveløsning. Hvis vel at mærke politikerne sikrer sig, at jobbene bliver skabt, skatten bliver kradset ind, og der igen sikres en ordentlig investering i den offentlige sektor – ikke kun i bygninger, men også i kvalitet og tilstrækkeligt med veluddannet personale til gavn for borgerne. 
Hele afsættet for Vækstplan DK giver altså god mening. Også selv om vi både kan finde skidt og kanel i planen, vil vi som fagbevægelse holde regering og arbejdsgivere fast på opgaven. Vejen ud af krisen går ikke gennem polarisering og skingre kampråb, men jobskabelse – og et tæt og konstruktivt samarbejde. Der går begge veje.
Dette indlæg er bragt i den 14. marts 2013 i Frederiksborg Amts Avis.