Beskæftigelsesministeriet har anmodet FTF om at fremkomme med bemærkninger til lovforslaget om barselsudligning for selvstændigt erhvervsdrivende.
FTF vurderer, at lovforslaget vil have positive ligestillingsmæssige konsekvenser især for kvinder i den fødedygtige alder.
Da flest kvinder i disse år tager barselsorlov, vil en barselsudligningsordning for selvstændigt erhvervsdrivende kvinder styrke disse kvinders erhvervsmæssige karriere og incitament til at blive iværksættere, samt fastholde kvindernes position som selvstændigt erhvervsdrivende.
For mænd vil lovforslaget have den positive effekt, at flere mænd tilskyndes til at afholde mere orlov, end tilfældet er i dag.
FTF ser gerne, at loven sidestiller selvstændige med andre på arbejdsmarkedet, når det gælder adgang til, og administration af, ordningen. FTF finder det på det foreliggende grundlag utydeligt, om nyuddannede, der etablerer sig som selvstændige, kan benytte ordningen. FTF har flere medlemsorganisationer, hvorunder medlemmerne er karakteriseret ved at være selvstændige, der driver deres forretning fra andre selvstændiges (fx klinikejere) forretningsadresse.
FTF vurderer, at de økonomiske konsekvenser ved lovforslaget ikke overstiger de positive formål lovforslaget har. Lovforslagets vil medføre, at den selvstændigt erhvervsdrivende skal indbetale et beløb på 300 kr. årligt. Den eneste administrative konsekvens er, at den selvstændigt erhvervsdrivende én gang årligt skal foretage indbetaling af bidrag til ordningen.