FTF har modtaget direktivforslag om at forbedre kønsbalancen blandt bestyrelsesmedlemmer i børsnoterede selskaber i høring og har følgende bemærkninger:
FTF kan tilslutte sig ambitionen om en mere ligelig repræsentation af mænd og kvinder i bestyrelserne i de børsnoterede selskaber. FTF mener, at det er afgørende, at der sættes ambitiøse mål, hvis der skal gøres op med det kønsopdelte arbejdsmarked, bl.a. som det manifesterer sig ved en kraftig underrepræsentation af kvinder i virksomhedernes øverste ledelsesorganer.
FTF har i foråret 2012 vedtaget en revideret ligestillingspolitik, hvor indsatsen mod det kønsopdelte arbejdsmarked udgør et helt centralt element.
Det er FTF’s politik, at de relevante parter, med udgangspunkt i den aktuelle kønsfordeling, skal fastsætte ambitiøse mål for den ønskede kønssammensætning og på den baggrund udarbejde politikker/planer for opfyldelsen af målsætningen. Status for dette arbejde skal fremgå af virksomhedernes årsregnskaber.
FTF ønsker, at arbejdet for øget ligestilling bliver forankret i en national handlingsplan som sikrer, at der sker den fornødne vidensopsamling og inspiration på tværs af brancher og sektorer om arbejdet med at nedbryde det kønsopdelte arbejdsmarked på alle niveauer.
Den danske regering har for nyligt pålagt 1100 større danske virksomheder at opsætte måltal for den ønskede kønssammensætning, såfremt det underrepræsenterede køn udgør mindre end 40 pct. af virksomhedernes øverste ledelsesorganer, hvilket er i overensstemmelser med FTF’s politik.
FTF har endvidere noteret sig, at direktivet giver plads til nationale tilpasninger, hvorfor Danmark, med den nyligt vedtagne lov om måltal og bødestraf, formentlig ikke vil være forpligtet til at implementere direktivet.
Kommissionen og parlamentet har gennem årene gjort et meget stort arbejde for at fremme ligestillingen mellem mænd og kvinder i EU. Dette forslag til direktiv er et kompromis i kommissionen for at nå længst muligt i arbejdet for at opnå en bedre kønsbalance.
FTF ser på den baggrund Kommissionens forslag som et vigtigt skridt for at fastholde den overordnede politiske målsætning om en mere ligelig repræsentation af de to køn i de europæiske selskabsbestyrelser, der samtidig giver plads til nationale tilpasninger.