EU opgiver nu helt planerne om fælles regler for, hvornår danske pædagoger, fabriksarbejdere eller chauffører må strejke.
Det sker efter massiv modstand fra mange forskellige lande og aktører. Det oplyser EU-Kommissionen. Forslaget har fået en så hård medfart, at kommissionen ikke længere tror på fælles regler.
Kommissionen har ifølge Ritzau lyttet og vil derfor udstille sig selv ved at løbe ind i endnu flere verbale øretæver og afvisninger.
I FTF er der glæde over, at kommissionen nu trækker følehornene til sig. Som hovedorganisation for 450.000 privat og offentligt ansatte er retten til at strejke en hjørnesten.
"Det er en rigtig god beslutning. Vi har fra starten sagt, at retten til at strejke ikke er en sag for EU. Det har vi gjort opmærksom på ved alle tænkelige lejligheder," siger FTF’s formand Bente Sorgenfrey og tilføjer:
"Heldigvis har mange andre haft samme forståelse af, hvor vigtigt det er at EU blander sig uden om retten til at strejke."
Har prøvet længe
Forslaget har ellers været undervejs i lang tid og er kaldt Monti II efter den nuværende italienske premierminister og tidligere EU-kommissær Mario Monti.
De nye regler skulle skabe mere klarhed over grænsen mellem retten til at strejke på den ene side og EU’s regler om varernes frie bevægelighed på den anden siden. Den klarhed havde mange dog rigtig svært ved at få øje på.
Forslaget har derfor ført til breve fra blandt andre FTF til ministre, og senest har kommissionen for første gang fået det såkaldt gule kort. Det betyder, at en lang række lande skriftligt har protesteret mod Monti II.
Et gult kort kræver, at 12 lande på skrift har sagt nej tak senest otte uger efter forslaget. Det skete for første gang nogensinde i maj.