Danmark skal ikke advare EU, hvis danske sygeplejersker, kabinepersonale eller andre fremover vil strejke for bedre løn eller arbejdsforhold. Faktisk skal EU slet ikke blande sig i spillereglerne på det danske arbejdsmarked.
Så kort kan resultatet af et møde i Folketingets Europaudvalg torsdag opsummeres.
I hvert fald ikke hvis det står til partierne i Folketinget, der i et brev til EU-Kommissionen afviser indblanding i den danske ret til at konflikte. Reaktionen kommer på et forslag om nye regler, der netop har været i høring i alle EU-landene.
Forslaget har vækket vrede i fagbevægelsen, blandt arbejdsgivere og hos politikere i flere lande. Folketingets partier er torsdag blevet enige om den danske holdning.
"Der er et bredt flertal, der kort og godt siger, at strejke- og konfliktretten er en integreret del af dansk arbejdsmarkedspolitik. Og det skal der ikke laves om på," siger Socialdemokraternes EU-ordfører Jens Joel.
Han fortæller, at EU-Kommissionens formand José Manuel Barroso nu får et brev med en klar afvisning af forslaget.
Skulle skabe klarhed
Forslaget kaldes Monti II efter tidligere EU-kommissær og nuværende premierminister i Italien Mario Monti.
Målet med Monti II var egentlig at skabe klarhed i kølvandet på en række domme fra EU’s domstol i Luxembourg. Dommene har ført til usikkerhed om, hvad der er vigtigst i EU: Retten til at strejke eller retten til frit at kunne starte virksomhed og arbejdskraftens frie bevægelighed.

Problemet er ifølge Jens Joel, at kommissionens forslag ikke skaber nogen form for klarhed. Samtidig vil Monti II betyde, at Danmark fremover skal varsle EU forud for strejker. Det vil ingen af partierne i Folketinget være med til, fortsætter Jens Joel.
"Derfor sender vi nu brevet af sted til kommissionen," siger han.
Dermed benytter Folketinget sig af muligheden for at stoppe et EU-forslag tidligt i processen. Hvis parlamenterne i ni lande gør som Danmark, bliver kommissionen nødt til at tænke over forslaget igen.
"Så vi oversætter også brevet til engelsk og sender det til andre parlamenter og fagbevægelsen i en række andre lande for at skaffe den nødvendige opbakning i otte andre lande," siger Jens Joel.
Flere måde at stoppe forslaget på
Hvis forslaget ikke bliver stoppet af ni parlamenter, kan det stadig nå at falde. Det kræver nemlig enstemmighed blandt landene, og den danske regering har flere gange afvist at stemme for en forringelse af retten til at strejke.
FTF har ved flere lejligheder både i Danmark og på EU-niveau taget afstand fra forslaget. FTF-formand Bente Sorgenfrey er derfor tilfreds med udmeldingen. Som hovedorganisation for 450.000 privat og offentligt ansatte er strejkeretten altafgørende.
"Derfor er det da også glædeligt, at politikerne virkelig kæmper for den danske strejkeret", siger Bente Sorgenfrey.