Bagenden af de gule bybusser i Aarhus vil i oktober være prydet af et stort foto af Tobias.

Tobias er en tidligere FGU-elev fra Viborg, som med hjælp fra projektet ”Uddannelse til Grønne job” har fundet sin retning og er begyndt en uddannelse som maler.

Projektet et støttet af EU, og Projekter imidt, som er ejet af FH-sektionerne i Midtjylland, er operatør. 

Kampagnen er skabt af Erhvervsstyrelsen, som bruger Tobias’ historie til at fremhæve, hvordan EU-midler gør en positiv forskel for almindelige danskere.

Spot on på unges udfordringer

”Jeg tror, vores projekt bliver fremhævet, fordi vi har udviklet et koncept, som er spot on på de unges udfordringer,” siger Helle Gammelgaard, som er projektleder på Uddannelse til Grønne Job. 

”Alle unge har en fast kontaktperson fra de starter på FGU til de er faldet godt til på EUD,” fortsætter hun. ”Indsatserne skræddersys, så de matcher den unges behov og interesser, og fællesskabet blandt de unge vægtes højt.”

Indsatsen ser allerede nu ud til at virke:  35 af projektets unge er allerede godt i gang med en erhvervsuddannelse, mens omkring 80 unge på FGU-skolerne er på vej i den samme retning.

Innovativt samarbejde skaber resultater 

Det EU-støttede projekt indebærer en ny grøn indsats på FGU Midtjylland og FGU Midt-Vest, som består af fem FGU-Skoler i Herning, Ikast, Silkeborg, Skjern og Viborg

Her følger eleverne de almindelige FGU-fag, men får samtidig fyldt på med viden om bæredygtighed og træning i at tænke i grønne løsninger. Virksomhedsbesøg, praktik og brobygning er samtidig en fast del af skemaet. 

Jeg havde meget svært ved at åbne op og snakke med folk, jeg sad bare i et hjørne for mig selv og så YouTube i frikvartererne. Sådan er jeg slet ikke mere, nu går jeg rundt og snakker med stort set alle. Så der er sket meget på bare to år!

tobias

Tovholder på projektet er Aarhus-sekretariatet Projekter imidt, som er ejet af FH-sektionerne i Region Midtjylland.

Sekretariatets DNA ligger dybt forankret i fagbevægelsen, og Projekter imidt har mange års erfaring med at drive projekter om netop unge, uddannelse og beskæftigelse. Her arbejder ansatte og projektpartnere for, at det enkelte individ, uanset baggrund, skal have lige rettigheder og muligheder for at få et godt liv.  

Vi har givet skolerne stor indflydelse på projektet, og de har fået mulighed for at udvikle og afprøve nye værktøjer. Det har været en god anledning til at tænke nyt og skabe løsninger, der styrker elevernes læring og trivsel

Helle Gammelgaard, projektleder

Skoler stor indflydelse på projektet

Som projektleder har Helle Gammelgaard været med til at udvikle konceptet i tæt samarbejde med de to FGU-institutioner, og hun fortæller, at der er en særlig innovativ energi i samarbejdet: 

“Vi har givet skolerne stor indflydelse på projektet, og de har fået mulighed for at udvikle og afprøve nye værktøjer. Det har været en god anledning til at tænke nyt og skabe løsninger, der styrker elevernes læring og trivsel,” forklarer hun.

De nye initiativer inkluderer blandt andet faste kontaktpersoner, støtte i overgangen til erhvervsuddannelser og fokus på elevernes trivsel både i og uden for skoletiden. 

Tobias’ rejse som inspiration 

Ud over reklamer på busser og busstoppesteder i Aarhus indeholder kampagnen fra Erhvervsstyrelsen også en video med Tobias.

Tobias har med projektet fået en kæmpe portion selvværd og fundet retningen, så han nu er ved at uddanne sig til bygningsmaler og drømmer om eget firma.

LÆS OGSÅ: EU-midler ender hos dig og mig – eufonde.dk

I videoen siger han blandt andet: ”Jeg havde meget svært ved at åbne op og snakke med folk, jeg sad bare i et hjørne for mig selv og så YouTube i frikvartererne. Sådan er jeg slet ikke mere, nu går jeg rundt og snakker med stort set alle. Så der er sket meget på bare to år.” 

Tobias’ ansigt skal pryde busser og busstoppesteder i Aarhus frem til den 25. oktober, og er suppleret af en kampagne på sociale medier fra Erhvervsstyrelsen.

Om Uddannelse til Grønne Job

Om Uddannelse til Grønne Job

Projekter imidt er operatør på ”Uddannelse til grønne job”, som er et tværkommunalt projekt under den Europæiske Socialfond Plus, Der samarbejdes blandt andet med FGU Midtjylland og FGU Midt-Vest samt med en række lokale virksomheder og erhvervsuddannelser.