Julius Philipson er ved at pakke sin lille rejsetaske.

Han skal til Berlin i tre dage med ni lærlinge fra sin arbejdsplads, Vestergaard Company. I Berlin skal de besøge en af verdens største messer for elektronik og gadgets, udforske byen og drikke en tysk øl eller tre. 

”Vores tidligere tillidsrepræsentant Per Jensen er rejseleder og sørger for, at Berlinturen bliver en god blanding af både fagligt input, sjov og ballade.

I det hele taget er tillidsrepræsentanten en af drivkræfterne for sociale og faglige aktiviteter, der betyder, at trivslen blandt de unge i vores firma er helt i top,” siger Julius Philipson.

Vores TR har kæmpet for, at vi unge både skal lære mest muligt men også skal trives bedst muligt på arbejdspladsen

Julius Philipson

Studenderhue og svendebrev

Han er netop uddannet rustfast klejnsmed fra Roskilde Tekniske Skole. Efter folkeskolen begyndte han på EUX, der er en kombination af gymnasiet og erhvervsuddannelse, og i dag har han som 21-årig både en studenterhue og et svendebrev. 

Julius Philipson fik læreplads på Vestergaard Company i Gevninge tæt på Roskilde. Virksomheden fremstiller højteknologiske specialkøretøjer til flyservice på jorden og er markedsførende på blandt andet afisningsbiler til fly. 

”Firmaet har tradition for at tage mange lærlinge indenfor metal, elektronik og automatik. Og både vores tidligere fællestillidsrepræsentant og den nye tillidsrepræsentant Kenneth Jørgensen har kæmpet for, at vi unge både skal lære mest muligt men også skal trives bedst muligt på arbejdspladsen”.

“Tillidsrepræsentanterne i firmaet sikrer gode løn- og arbejdsforhold og et godt arbejdsmiljø, der kitter unge og gamle kolleger sammen”, siger Julius Philipson

”Tillidsrepræsentanterne i firmaet sikrer gode løn- og arbejdsforhold og et godt arbejdsmiljø, der kitter unge og gamle kolleger sammen,” fastslår Julius Philipson.

De har blandt andet forhandlet en lokalaftale for lærlingene, der betyder, at de får godt tyve kroner ekstra i timeløn, ligesom de også får del i overskudsdelingen.

Der er også jævnlige møder for alle lærlinge, hvor værkførerne bliver berettet om, hvordan det går. Her er trivsel altid på dagsordenen, så stress, jargon og så videre bliver diskuteret. 

TR kæmper for at firmaet spæder til

Endelig har tillidsrepræsentanten forhandlet sig frem til, at alle lærlinge kan få op til 2.500 kroner i tilskud til materialer, når de skal i gang med svendeprøven. 

”Med de høje priser på materialer er det hjernedødt dyrt at lave projekter til svendeprøven, og vores tillidsrepræsentant har kæmpet for, at firmaet skulle spæde til, så vi bliver bedst muligt uddannede,” siger Julius Philipson. 

Da han blev svend i juni, blev cirka 150 timelønnede inviteret til svendegilde i kantinen. Direktøren overrakte et fedt armbåndsur og gratulerede med svendebrevet. Værkføreren og tillidsrepræsentanten holdt taler. Der var gaver, og der blev skålet, og Julius Philipson blev fuldtidsansat. 

”Jeg føler mig heldig at have en tillidsrepræsentant, som jeg kan snakke med om alt. Og som har været en kæmpe støtte som lærling, fordi man som ung ikke har styr på det hele,” konstaterer han. 

I det hele er han glad for at have fast arbejde på en virksomhed med overenskomst, fysioterapeut-ordning og kantine og som prioriterer sociale arrangementer for at skabe et godt arbejdsmiljø.

”Jeg er havnet et rigtig godt sted, hvor det er sjovt at gå på arbejde. Selvfølgelig er det også hårdt, men der er masser af muligheder, gode kolleger og god ledelse”.

Valgt som formand for Dansk Metals Ungdomsafdeling i Fjordbyerne

Julius Philipson er netop valgt som formand for Dansk Metals Ungdomsafdeling i Fjordbyerne, der tæller blandt andet Holbæk og Roskilde på Sjælland. Han er aktiv i Lærlingeoprøret, der kæmper for flere penge til erhvervsskolerne, så der blandt andet bliver råd til moderne maskiner og værktøj. 

Jeg har opdaget værdien af en tillidsrepræsentant, der både skaber kontante fordele for kollegerne men også tryghed og arbejdsglæde.

Julius Philipson

”Jeg har opdaget værdien af en tillidsrepræsentant, der både skaber kontante fordele for kollegerne men også tryghed og arbejdsglæde. Det har inspireret mig til at gå mere aktivt ind i fagligt arbejde,” lyder det fra den unge mand på vej ud ad døren til Berlin.

Om et halvt års tid håber han at have sparet så meget op, at han kan få råd til at tage ud og rejse.

”Det er krævende at tage en EUX, og jeg har aldrig haft sabbat,” siger han. Og uanset hvilken lufthavn på kloden, Julius Philipson lander i, vil han holde øje med, hvilket udstyr der bliver brugt til at afise flyene. For han har selv været med til at fremstille det moderne udstyr til flyservice i Gevninge, og det gør ham stolt. 

Ytringsfrihed
Ytringsfrihed
Ytringsfrihed
Politikerne på Christiansborg er blevet enige om en række initiativer, der skal fremme offentligt ansattes ytringsfrihed. ”Et fremskridt som fagbevægelsen har efterlyst længe”, siger formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard.