Frankrig står ved en skillevej

I Frankrig har 12 kandidater bejlet til titlen som landets næste præsident. Franskmændene gik første gang til stemmeurnerne søndag den 10. april. Efter en valggyser stod det klart, at den nuværende præsident, Emmanuel Macron, (La République En Marche) fik 27,9% af stemmerne, mens den yderste højrefløjskandidat, Marine Le Pen, (Rassemblement National) fik 23,1% af stemmerne.

Da ingen af kandidaterne fik mere end 50% af stemmerne, er det dermed disse to kandidater, som skal kæmpe om stemmerne ved den anden valgrunde på søndag den 24. april.

Valget er ikke bare vigtigt for Frankrig, men for hele EU. De to kandidater har et meget forskelligt syn på EU. Macron ønsker et EU, hvor man i fællesskab finder løsninger, hvorimod Le Pen ønsker et EU, der i højere grad består af frie lande.

Hvis franskmændene vælger Macron, kan de se frem til en præsident, der ønsker at trykke på speederen i forhold til det europæiske samarbejde, mens Le Pen som præsident vil sætte foden på bremsen.

Det (a)sociale Frankrig?

Emmanuel Macron og Marine Le Pen har vidt forskellige ambitioner for det sociale Frankrig.

Macrons valgløfte går på, at han ønsker at forbedre Frankrigs velfærdssystem, skattesystem og arbejdsmarked. I forhold til arbejdsmarkedet vil Macron hæve den franske pensionsalder fra 62 år til 65 år. Macron vil samtidig reformere dagpengesystemet ved at sikre, at arbejdsløse kommer i 15-20 timers arbejde eller træning pr. uge.

I modsætning til Macron fokuserer Le Pen mere på unge arbejdere, hvor hun ønsker at fjerne indkomstskatten for arbejdstagere optil 30 år. Det er ikke Le Pens plan, at virksomhederne skal dække hullet i statskassen ved at beskattes yderligere. Til gengæld skal virksomhederne hæve lønnen med 10%.

Le Pen vil også forsøge at ændre den franske forfatning ved at indskrive, at der i Frankrig er nationale præferencer. Det vil betyde, at franskmænd vil stå forrest i køen til bl.a. velfærds og sociale ydelser.

Den endelige retning for det sociale Frankrig bliver valgt ved anden afstemningsrunde på søndag.

Ny beskæftigelsesrapport viser et EU i fremgang

Kommissionens kvartalsvise rapport for beskæftigelse, sociale anliggender og inklusion er landet, og her er der optimisme at spore. Rapporten indeholder faste temaer om beskæftigelse og ledighed samt et nyt fokus på løngabet mellem yngre mænd og kvinder.

Rapporten viser, at udviklingen inden for beskæftigelse går den rette vej, og at fremtiden ser lys ud. I 2021 har der været en generel stigning i beskæftigelsen over hele EU. Det er især europæere med korte og mellemlange uddannelser, som er kommet i beskæftigelse.

Rapporten nævner specifikt Danmark som ét af de lande, hvor stigningen har været mest markant, da beskæftigelsen herhjemme er steget med 1,1 %. Derudover viser rapporten, at beskæftigelsesraten i Danmark er forblevet stabil.

På trods af optimismen halter det stadigvæk med lønforskelle mellem yngre mænd og kvinder. Allerede når de begynder på arbejdsmarkedet, er der en lønforskel på 7 %. Rapporten forklarer bl.a. lønforskellen med, at flere kvinder arbejder i det offentlige, og her er lønnen noget lavere end i den private sektor.

Læsetips

Brugel har skrevet en artikel om, hvad der driver implementeringen af EU’s politikker i medlemslandene.

Det sker

25. april – OECD

OECD holder webinar om den strategiske tilgang til fremtidens omstilling. Hvordan opnås der en digital og bæredygtig omstilling? Læs mere her.

26. april – ØSU

ØSU holder offentlig høring med formålet at opfordre unge til at engagere sig i at opnå en bæredygtig udvikling. Læs mere om høringen her.

28. april – EMPL

Beskæftigelsesudvalget holder udvalgsmøde, hvor bl.a. en tilstrækkelig mindsteløn i EU og høring med ligestillingskommissær Helena Dalli er på dagsordenen. Læs mere om udvalgsmødet her.

28. april – TRAN

Transportudvalget holder udvalgsmøde, hvor bl.a. oprettelse af en social klimafond er på dagsordenen. Læs mere om dagsordenen her.

29. april – ETUC

ETUC holder et hybrid event om demokrati på arbejdspladsen lokalt med fokus på bestyrelsesniveau. Se programmet her.