Flere af verdens bedste professionelle esportudøvere var med, da Kim Simonsen, formand for HK Danmark og Mads Øland, direktør i Esport Spillerforeningen, åbnede dørene og bød den eksplosivt voksende branche velkommen i fagbevægelsen ved et festligt arrangement for nystiftede Esport Spillerforeningen.

En af dem var Fortnite-stjernen Christoffer Snejbjeg, der går under navnet “Jarl” i spillets digitale univers og repræsenterer holdet “Tricked”.

Holdet ligger pt nummer 82 på verdensranglisten og gennemsnitsalderen for spillerne på “Tricked” er bare 19,7 år.

E-sportskontrakter er stadig en ny ting, og det er afgørende, at du har de rigtige vilkår når du skal skrive under

Christoffer Snejbjeg, Tricked – i video fra Esport Spillerforeningen

Se video fra Esports Spillerforeningen:

12-13 årige skriver kontrakter uden at kende indholdet

“Jarl” hilser velkommen, at der nu er ordnede forhold på vej i en branche præget af wild-west-tilstande:

“Da jeg skulle skrive min første professionelle kontrakt havde jeg brug for nogle ting, som jeg dengang ikke vidste jeg kunne få. Efterfølgende har jeg hevet fat i Spillerforeningen, og jeg ved at andre har haft brug for den samme rådgivning, som jeg havde brug for dengang.

E-sportskontrakter er stadig en ny ting, og det er afgørende, at du har de rigtige vilkår når du skal skrive under”, siger “Jarl” i en video fra Esport Spillerforeningen.

Esport Spillerforeningen vil arbejde for standardkontrakter og overenskomster

Og der er masser af eksempler på, at spillere fx ikke får del i deres præmiepenge og får meget svært ved at komme videre i karrieren på grund at kontraktlige forhold, man ikke var opmærksom på, da man skrev under.

Derfor er det helt afgørende, at forældre holder et vågent øje med de vilkår, som de helt unge teenagere arbejder under:

Kontrakter med professionelle esportsudøvere helt ned til 12-13 år er ikke unormalt i den eksplosivt voksende branche.

“Det bedste råd jeg kan give til en 12-13 årig, der skal til at skrive en kontrakt er helt klart, at de skal snakke med deres forældre og sparre om, hvor de kan få noget rådgivning. E-sportskontrakter er ikke som i håndbold eller fodbold. Det er meget vigtigt at få hjælp til at læse kontrakterne igennem”, slutter “Jarl” fra Tricked.

Der bliver både indgået aftale med hold, publisher og spiludbydere meget tidligt. Vi har kontakt med forældre, der er meget overraskede over, at deres 12-13 årige knægt eller pige allerede har lavet aftaler

Mads Øland, Direktør – i video fra Esports Spillerforeningen

Netop hjælp til kontrakter er et helt afgørende punkt for Esport Spillerforeningen, hvor direktør Mads Øland udtaler i video fra Esport Spillerforeningen:

“Det er en stor branche de unge involverer sig i, og der er rigtig mange problemstillinger vi kan hjælpe dem med. Vi kan kigge på deres kontrakter og frem for alt kan vi måske indgå nogle overenskomster for dem og lave nogle standardkontrakter” siger Mads Øland og slutter:

“Der bliver både indgået aftale med hold, publisher og spiludbydere meget tidligt. Vi har kontakt med forældre, der er meget overraskede over, at deres 12-13 årige knægt eller pige allerede har lavet aftaler.

Se video;