Regeringens flaskehalsudspil indeholder en lang række initiativer med det formål at imødekomme rekrutteringsudfordringer hos virksomhederne. LO mener ikke, at der er generel mangel på arbejdskraft, men derimod begyndende tegn på mangel på specifikke faggrupper. Derfor bakker LO op om initiativer, der kan målrette og opkvalificere ledige inden for mangelområder.

? Når det går bedre i dansk økonomi, skal vi også sikre, at opsvinget bliver holdbart. Det gør vi bedst ved at sikre en stærk, opkvalificeret arbejdsstyrke, hvor alle får mulighed for at bidrage med det, de kan, siger LO-næstformand Ejner K. Holst.

Ledige står for skud

Udspillet går dog i store træk ud på at straffe ledige. Der lægges op til skærpede sanktioner, forøgelse af arbejdskrav, nye mobilitetskrav og nytteindsats for dagpengemodtagere.

? Vi har ikke brug for pryglede ledige. Vi har brug for kompetente ledige. Derfor er det helt urimeligt, at regeringen lægger op til at straffe sig til at få flere hurtigt ud på arbejdsmarkedet. Det skal jo være uddannelse og opkvalificering, der er i hovedsædet, siger LO-næstformand Ejner K. Holst.

Uklar finansiering

Truslen om, at udenlandsk arbejdskraft er næste skridt, giver LO heller ikke meget for. Det handler om at opkvalificere de ledige, vi allerede har. Regeringen lægger dog også op til visse nye uddannelses- og opkvalificeringsinitiativer i deres udspil. Nogle af forslagene flugter med forslag, LO er kommet med tidligere, og peger i den rigtige retning i forhold til at få flere ufaglærte til at blive faglærte. Finansieringen af forslagene er dog uklar, og LO frygter, at der er lagt op til finansiering hentet i ubrugte uddannelsesmidler i beskæftigelsesindsatsen.

? De forslag, der handler om at kigge på vores uddannelsesinitiativer, som skal styrkes og udvides, kan have god musik. Et stærkere uddannelsesløft har vi efterspurgt i et stykke tid, og det har forligskredsen da også tidligere forpligtet sig på at levere. Derudover er det en god idé at åbne lidt mere op for uddannelse til kontanthjælpsmodtagere, så de gode tider kommer til gavn for alle. Men pengene skal selvfølgelig komme udefra, så uddannelse til arbejdsløse ikke sker på bekostning af andre gode forslag om uddannelse til arbejdsløse.

LO mener, at der også i langt højere grad bør lægges vægt på, at kommunerne benytter sig af mulighederne for at investere i en god beskæftigelsesindsats funderet på uddannelse til de ledige.

Forligsbelagt og valgkamp

En lang række af forslagene er forligsbelagt og har før været nævnt i debatten. Det kan tyde på et valgkampsoplæg, der skaber usikkerhed for arbejdsløse.

? Vi kan jo se, at det er forslag, der er forligsbelagt, hvor de andre forligspartier nok næppe er taget i ed. Hvis der er tale om et valgkampsoplæg, så risikerer man at skabe utryghed i blandt en masse arbejdsløse, hvilket slet ikke er rimeligt, siger LO-næstformand Ejner K. Holst.

 

Kontakt: LO?s pressetelefon 26 11 97 10.