I dag den 9. maj markerer vi Europadagen, hvor vi fejrer fred, mangfoldighed og samarbejde i Europa.
Meget er nået, siden den franske udenrigsminister Robert Schuman holdt sin berømte tale på denne dag i 1950. På det tidspunkt slikkede Europa stadig sårene fra 2. verdenskrig, og talen blev startskuddet til et samarbejde, der skulle sikre et Europa uden krig og med et stærkt handelssamarbejde med det formål at hæve levestandarden for Europas borgere.

”Der er meget at fejre i dag – og stadig meget, der skal gøres” siger FTF’s formand Bente Sorgenfrey. ”Jeg vil gerne bruge dagen på at sende en klar opfordring til EU-kommissionen: Styrk lønmodtagernes rettigheder, demokratiske indflydelse, arbejdsmiljø, sundhed og sikkerhed på jobbet”. ”Vi har i dag et fredeligt og samlet Europa sammenlignet med den situation, som man stod i ved den første Europadag.
Vi har også et Europa med stor samhandel og økonomisk samarbejde. Det gavner virksomhederne og lønmodtagerne. Men der er stadig mange EU-lande, hvor lønmodtagernes vilkår forringes, hvilket fører til social dumping”. ”EU må komme på banen og kæmpe for arbejdsmiljø og demokrati på arbejdspladsen. For eksempel i form af medarbejderrepræsentanter i bestyrelserne, som ikke er udbredt i alle EU-lande. Det gavner alle parter at inddrage medarbejderne,” siger Bente Sorgenfrey.
Europaparlamentsvalget skal sætte lønmodtagere på dagsordenen Den europæiske fagbevægelse samlet i den europæiske paraplyorganisation, EFS, sætter netop fokus på kampen for mere demokrati på arbejdspladser.
Et af kravene er, at de mere end 140 mio. lønmodtagere i virksomhederne i EU får mulighed for at vælge medarbejderrepræsentanter til bestyrelserne.
Det er en ret, vi har i mange lande, men der er stadig 10 lande, hvor det ikke er tilfældet. ”Aktionærerne bidrager med kapital til virksomhederne, og medarbejderne med deres tid og viden. Derfor håber jeg, at der i den kommende valgkamp op til Europaparlamentsvalget i 2019 vil blive talt om, hvordan lønmodtagernes rettigheder kan blive styrket.
Vi skal sikre, at væksten i Europa kan bidrage til den oprindelige målsætning om et bedre, tryggere liv også for de europæiske lønmodtagere”, fastslår Bente Sorgenfrey.