Efter 19 timers uafbrudte forhandlinger har forligsmand Mette Christensen onsdag morgen kl 5 valgt at udsætte den varslede storkonflikt i yderligere 14 dage. Det oplyser Forligsinstitutionen i en pressemeddelelse.

”Jeg har i dag – efter at have rådført mig med de to øvrige forligsmænd – besluttet, at de varslede arbejdsstandsninger udsættes i indtil to uger”, skriver Mette Christensen.
I går skete det for første gang i det langstrakte forhandlingsforløb om de offentlige overenskomster, at både stat, regioner og kommuner var indkaldt til parallelle forhandlinger. Dermed var omkring 80 forhandlere samlet til massemøde i Forligsinstitutionen.

Soveposen med
Formand for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, forventer ikke, at forhandlingerne kommer til at vare yderligere 14 dage.

”Nu har vi et nyt møde på fredag, og vi har fået at vide, at vi skal tage soveposen med. Jeg tror ikke, at vi skal forhandle i 14 dage. Jeg tror, vi skal forhandle på fredag, og det er det”, siger Anders Bondo Christensen til Ritzau.

Ifølge Ritzau fremsatte arbejdsgiverne i sidste øjeblik et absolut sidste tilbud til lønmodtagerne.

Eventuel konflikt fra midt i maj
Nu hvor storkonflikten er udskudt, kan strejken begynde 6. maj, mens den varslede lockout kan starte 12. maj.Men konflikten kan også bryde ud hurtigere, hvis forligsmanden erklærer sammenbrud tidligere. Hvis forligsmanden for eksempel i weekenden erklærer, at der ikke er mere at forhandle om, går konflikterne i gang fem dage efter.

Da lærere og undervisere blev lockoutet af arbejdsgiverne i 2013 efter forhandlinger under forligsmand Mette Christensen, benyttede hun ikke sin mulighed for at udskyde konflikten. Parterne stod for langt fra hinanden til, at der var noget at forhandle om.

Historisk omfattende
Det er historisk, at hele den offentlige sektor står på tærsklen til en konflikt.
De faglige organisationer har udpeget strejke for ca. 100.000 ansatte, mens arbejdsgiverne har varslet en historisk omfattende lockout for hele 440.000 offentligt ansatte.

Både arbejdsgivere og lønmodtagere på tværs af sektorer har udråbt lønstigninger, lærernes arbejdstid og sikring af den betalte spisepause som de største knaster i forhandlingerne.