– Vi er glade for at høre, at forligspartierne nu styrker forskningen i, hvordan den offentlige service, herunder børnepasning, ældrepleje, uddannelse osv. bidrager positivt til dansk økonomi. Vi ved, at offentlig service bidrager positivt til samfundsøkonomien, men vi har brug for mere viden, så det kan blive en del af regnemodellerne i Finansministeriet. Det har længe været et ønske fra LO, og derfor er vi glade for, at Søren Pind og forskningsordførerne fra forligspartierne har lyttet, siger LO-næstformand Nanna Højlund.

Den offentlige sektor er med til at skabe forudsætninger for vækst og beskæftigelse i den private sektor. Men der findes for lidt viden om størrelsen af de positive samfundsøkonomiske effekter af en bred vifte af offentlige udgifter.

Børnepasning bidrager også til en sund økonomi
Det kan fx være offentlige udgifter til bl.a. børnepasning, ældrepleje, uddannelse, sociale indsatser og infrastruktur. Det Økonomiske Råd skriver i forårsrapporten 2017, at ?skatter antages ofte at have effekter på arbejdsudbuddet. Det samme må formodes at være tilfældet for offentlige udgifter?. Rådet efterlyser større viden på området, så ?beslutninger i den økonomiske politik kan træffes på et oplyst og afbalanceret plan?.

Det vil sige, at der i dag er en skævhed, hvilket også er konklusionen i vismændenes rapport. Risikoen er, at regnemodellerne overvurderer effekterne af skattelettelser, finansieret i besparelser i den offentlige service. Eller sagt på en anden måde: At konsekvenserne af servicebesparelser undervurderes.

– Samtidigt er jeg kisteglad for, at der afsættes midler til forskning i bedre arbejdsmiljø, tidlige sociale indsatser og bedre omsorg for ældre. Her kan vi spare samfundet mange penge ved at investere i mennesker i god tid.

Aftalen indebærer også midler til områder, hvor Danmark har erhvervsmæssige styrkepositioner. Der afsættes bl.a. midler til den energiteknologiske udviklings- og demonstrationspulje, EUDP.

– Det er positivt, at der prioriteres penge til strategisk forskning i de teknologier, der vil skabe morgendagens job, fx med prioriteringen af forskning i energiteknologi. Når det er sagt, har regeringen de senere år skåret kraftigt i forskningsbudgettet. Det er en uholdbar udvikling, der bør vendes, hvis vi fortsat skal være konkurrencedygtige i fremtiden, siger LO-næstformand Nanna Højlund.

Kontakt: LO?s pressetelefon: 26 11 97 10.