Det er godt, at partierne nu langt om længe er kommet frem til en aftale om det forberedende tilbud til de unge, som er gået i stå efter grundskolen og har brug for støtte til at komme videre.

Det siger LO-næstformand Ejner K. Holst om den aftale om en forberedende grunduddannelse (FGU), som regeringen og S, RV, DF og SF har fremlagt i dag. Den nye FGU samler en række af de tilbud ? eksempelvis produktionsskoleforløb, dele af almen voksenuddannelse og erhvervsgrunduddannelsen ? der sigter mod at hjælpe de unge mennesker videre, som er gået i stå efter grundskolen.

? Vi har brug for at række en hjælpende hånd til de unge mennesker, som kommer ud af grundskolen og har svært ved at komme videre. Og det synes jeg, at politikerne har fundet en rigtig god løsning på her, som også tager højde for, at nogle unge mennesker har brug for en mere praktisk baseret tilgang, siger Ejner K. Holst.

Godt med klar erhvervstilknytning
LO-næstformanden glæder sig især over tre forbedringer. Blandt andet er der skabt meget klare samarbejdsflader til arbejdsmarkedet, så vi kan udvikle både de tilbud, der har praktik i virksomheden som centralt element, og de der er mere skolebaserede som produktionsgrunduddannelsen.

? Vi ved, at en god del af disse unge simpelthen er bogtrætte og har brug for at komme ud i praktik. Det skal selvfølgelig foregå på ordnede vilkår samtidig med, at de unge får noget ud af forløbet. Og det har vi skabt rigtige gode for at udvikle erhvervsgrunduddannelsen.

Han glæder sig samtidig over, at samlingen af hele det forberedende område kan bidrage til at give tilbuddet et fagligt løft, samtidig med at man bevarer et bredt og fleksibelt tilbud til den enkelte:

? Og så er det rigtig rart at se, at man gerne vil tage udgangspunkt i en mere værkstedsbaseret og praktisk tilgang. Det tror jeg, at rigtig mange af dem, der er kørt lidt fast, har brug for, siger Ejner K. Holst.

Endelig er det positivt, at tilbuddet bliver samlet i en institutionsstruktur, hvor der er fokus på, hvordan vi bliver langt bedre end i dag til at få disse unge videre i uddannelse eller beskæftigelse. Det betyder, at den unge ikke skal et sted hen for at få værkstedsundervisning, et andet sted hen for at få mere danskundervisning, et tredje for ordblindeundervisning og lignende.

LO med i reformfølgegruppe
LO er dog også opmærksom på, at der vil være store udfordringer: Dels i at sikre et geografisk udbud, der giver tilgængelighed i alle egne. Og så er det afgørende at fastholde de gode, praktiske uddannelsesmiljøer, der i dag findes på produktionsskolerne, som grundstammen i de nye institutioner. Det vil LO medvirke til lykkes i de lokale processer, der nu går i gang.

? Vi er klar til at være med til at løfte det her område, dels gennem arbejdet i den reformfølgegruppe, der nu nedsættes centralt, dels lokalt gennem bestyrelsesarbejde på de nye institutioner. Vi skylder denne gruppe af unge, at alt gøres for at indfri de nye ambitiøse mål, herunder at man også løbende holder øje med, at der er de nødvendige ressourcer til uddannelsen. Vi skal have alle unge med, siger Ejner K. Holst.

Læs aftalen her

Kontakt: LO?s pressetelefon 26 11 97 10.