Freelancere og løst tilknyttede til arbejdsmarkedet har længe haft det problem, at de ikke er blevet regnet som lønmodtagere i klassisk forstand med ret til dagpenge. Det gælder fx for mange IT-professionelle, musikere og skuespillere – fordi de er blevet registreret som selvstændige med honorarindkomst, har de ikke kunnet få dagpenge mellem de løse job, som udgør et grundvilkår på netop deres arbejdsmarked.
Den skævhed bliver der omsider rettet op på: Regeringspartierne har i dag sammen med S og DF indgået en aftale, der gør op med forskelsbehandlingen mellem lønmodtagere og freelancere. De to grupper vil fremover få lige ret til dagpenge, bl.a. ved at freelancerne fremover vil blive beskattet som lønmodtagere.
Politikerne har lagt sig tæt op ad anbefalingerne fra en arbejdsgruppe under Beskæftigelsesministeriet. I gruppen har arbejdsmarkedets parter, herunder FTF, været med til at udarbejde anbefalingerne.

Understøtter et moderne arbejdsmarked
FTF’s formand Bente Sorgenfrey er tilfreds med aftalen. Hun finder det meget tilfredsstillende, at regeringen og forligspartierne loyalt følger de anbefalinger, som arbejdsmarkedets parter har afgivet i enighed sammen med embedsmændene.
"Dagpengesystemet skal understøtte et fleksibelt arbejdsmarked. Den skarpe opdeling af lønmodtagere og selvstændige harmonerer dårligt med fremtidens arbejdsmarked, hvor flere vil veksle mellem lønmodtagere, freelancere og selvstændig virksomhed. Det er et klart fremskridt, at freelancere nu får bedre vilkår", siger Bente Sorgenfrey.
Ens regler for lønmodtagere og selvstændige
Aftalen betyder, at reglerne for lønmodtagere og selvstændigt erhvervsdrivende bliver harmoniseret. Eksempelvis får selvstændige, der lukker deres virksomheder, dokumentere et skattemæssigt overskud på 218.616 kr. inden for tre år for at optjene dagpengeret – på linje med lønmodtagerne. Hidtil har selvstændige kunnet opnå dagpenge blot ved at lukke en virksomhed uden indtjening i flere år.
Samtidig gøres det langt lettere at dokumentere lukning af en virksomhed og søge om dagpenge. Desuden vil både overskud som selvstændig og indtægter som lønmodtager kunne lægges sammen for at tilgodese optjeningskravet.
Selvstændige, der bliver ledige vil også få dagpengesatsen beregnet på samme måde som lønmodtagerne – uden en sikret minimumssats.