? Arbejdsløsheden er steget igen i februar og fortsætter dermed tendensen fra 2. halvår 2016, siger Mette Hørdum Larsen, økonom i LO.

? Det skyldes dog fortsat, at flere personer på integrationsydelse bliver visiteret som jobparate. De indgår nu i statistikken for registrerede arbejdsløse, selv om de også var uden arbejde tidligere. Det er altså ikke et udtryk for, at flere personer har stillet sig i arbejdsløshedskøen.

? Alene i november, december og januar er antallet af bruttoarbejdsløse personer på integrationsydelse ? det vil sige de, der nu visiteres som jobparate ? steget med ca. 2.000 personer pr. måned og i februar med ca. 1.000 personer. Renser man tallene for det, så er arbejdsløsheden generelt fortsat med at falde de seneste måneder. Der er også stadig godt gang i arbejdsmarkedet, og beskæftigelsen stiger solidt, siger Mette Hørdum Larsen.

? Arbejdsløsheden er dog ikke faldet i samme tempo som fremgangen i beskæftigelsen og ventes heller ikke at gøre det fremover, fortsætter hum. Det skyldes, at der kommer mange personer ind i arbejdsstyrken i disse år. Blandt andet tilbagetrækningsreformen, hvor flere skal blive på arbejdsmarkedet i længere tid, øger arbejdsstyrken kraftigt. Samtidig er der i det igangværende opsving gode muligheder for, at flere personer kan flyttes fra offentlig forsørgelse og i ordinær beskæftigelse, herunder personer på integrationsydelse.

? Det betyder også, at det ikke er mangel på ledige hænder, der er den største udfordring for dansk økonomi i øjeblikket. Allerede nu er der tegn på, at der på visse områder er mangel på arbejdskraft med specifikke kvalifikationer, herunder ikke mindst faglærte. Så hvis potentialet skal udnyttes fuldt ud, er det nødvendigt med en opkvalificerings- og uddannelsesindsats, så arbejdskraften har de rette kvalifikationer til fremtidens arbejdsmarked. Det sikrer et langvarigt opsving, hvor også de personer, der i dag befinder sig et stykke derfra, får fodfæste på arbejdsmarkedet, siger Mette Hørdum Larsen.

Kontakt: LO?s pressetelefon 2611 9710.