Konflikten i det nordlige Mali har fået titusinder til at flygte mod syd i håb om at finde beskyttelse i områder, hvor FN og den maliske hær har kontrollen.
Men de såkaldt sikre områder er langt fra sikre for de kvinder og børn, der udgør det store flertal af flygtningene. Derfor sætter Kvindernes U-landsudvalg (KULU) i år fokus på en sikker skolegang for piger i det nordlige Mali.

KULU afholder 16. november støtteshow for at styrke arbejdet mod vold mod kvinder og piger.

KULU er en udviklingsorganisation, der i mange år har været med til at sætte kvinders rettigheder på dagsordenen i dansk udviklingspolitik.
Bente Sorgenfrey, FTF’s formand, der repræsenterer 450.000 offentligt og privat ansatte, er ambassadør for KULU. ”Uden fødselstest eller andre identitetspapirer har piger og kvinder i Mali intet bevis på, at de eksisterer. Derfor har de ikke mulighed for at tage en uddannelse.

De kan heller ikke deltage i samfundet eller udviklingen af deres land. Det skal alle mennesker have ret til. Derfor er jeg ambassadør for Giv en pige ret,” siger hun. ’Giv en pige ret’-projektet sørger for, at Malis piger får papirer på egne data og egen identitet.
Med identitetspapirerne følger en kontrakt, der forpligter forældrene til ikke at gifte piger under 18 år væk. FN påpeger nemlig, at barnebrudes menneskerettigheder er særligt truede. Projektet gør en forskel: I første halvår af 2016 er der uddelt 1000 fødselsattester til piger i fem forskellige områder i Mali, heriblandt et nyt distrikt i Bamako: Yirimadio Diatoula. Det fortæller KULUs partner i Mali, MUSONET.