Da beskæftigelsesreformen trådte i kraft den 1. januar 2015, var et af hovedformålene at tilbyde mere uddannelse til de arbejdsløse med færrest kompetencer. Men halvandet år efter at beskæftigelsesreformen trådte i kraft, viser en ny LO-analyse, at reformen halter gevaldigt på de tre vigtigste uddannelsesinitiativer:

  1. Den særligt oprettede pulje til at uddanne ufaglærte arbejdsløse til faglærte i deres dagpengeperiode bruges ikke nok. Puljen var i 2015 på 52 mio. kr., men kun ca. 1,4 mio. kr. blev anvendt! Målet var, at 519 ufaglærte (omregnet til fuldtidspersoner) skulle påbegynde en erhvervsuddannelse i 2015. Kun ca. 40 ufaglærte arbejdsløse fik bevilget et erhvervsuddannelsesforløb af jobcentrene.
  2. Med reformen blev oprettet en Regional Uddannelsespulje til arbejdsløse dagpengemodtagere, der havde brug for korte erhvervsrettede uddannelsesforløb inden for områder, hvor der forventes at blive jobåbninger, fx større infrastrukturprojekter. Puljen var i 2015 på 81,2 mio. kr., men kun ca. 44,5 mio. kr. er blevet bevilget af jobcentrene til kurser til de arbejdsløse.
  3. Med reformen opstod ordningen ?seks ugers jobrettet uddannelse?, hvor arbejdsløse har ret til seks ugers uddannelsesforløb inden for en national positivliste. Der er tale om en faste pakker af diverse AMU-kurser. Regeringen forventede i finansloven, at 2.300 fuldtidspersoner deltog i seks ugers jobrettet uddannelse i 2015. LO?s opgørelse viser, at kun 1.249 fuldtidspersoner deltog. Det er cirka 1.000 færre fuldtidspersoner end forventet.

Minister skal fjerne barrierer til uddannelse
? Jeg vil blandt andet opfordre beskæftigelsesministeren til at ændre reglerne, så den arbejdsløse på dagpenge får ret til fuld dagpenge under uddannelse ? og ikke kun får 80 procent af dagpengene. Man skal ikke straffes økonomisk for at uddanne sig. Og så skal ministeren droppe de rigide regler, der forhindrer folk i at sammensætte et ordentligt kompetenceforløb, som de har brug for. Det er jo i alles interesse, at arbejdsløse kommer i varigt arbejde, så de kan forsørge sig selv og bidrage med skat til vores fælles velfærd, foreslår Lizette Risgaard.

? Vi ved fra tidligere undersøgelser fra Danmarks Evalueringsinstitut, at der står cirka 50.000 ufaglærte, som gerne vil uddannes. Så vi har et kæmpe potentiale for at få mere kvalificeret arbejdskraft, hvis blot systemer og vilkår er gearet til det.

? Derfor opfordrer jeg beskæftigelsesministeren til at få fjernet barrierer i uddannelsesindsatsen over for arbejdsløse, så kommunerne kan leve op til beskæftigelsesreformens mål om uddannelse som det nye centrale omdrejningspunkt for den aktive arbejdsmarkedspolitik, siger Lizette Risgaard.

Læs LO’s analyse her

Kontakt: LO?s pressetelefon 2611 9710 eller kommunikationskonsulent Margit Shabanzadeh 3010 0190.