Endnu en gang skruer formandskabet for Det Økonomiske Råd – vismændene – ned for forventningen til dansk økonomi på kort sigt. Til gengæld er de optimistiske på lidt længere sigt. I deres seneste rapport forudsiger de, at væksten falder i år – men SÅ vil væksten komme!
Sådan har meldingen lydt fra vismændene i samtlige rapporter siden 2011. I år skal væksten ifølge vismændene justeres ned fra 2,1 til 1,1 procent af BNP.

Vismændene forventer, at den danske økonomi til næste år er kommet så godt i gang efter den langvarige krise, at det vil være nødvendigt med en finanspolitisk stramning, som fx offentlige besparelser. Deres udmelding ligger hermed helt i tråd med regeringens nye økonomiske redegørelse, der også varsler stramninger i finanspolitikken.
For hurtigt at stramme økonomien
FTF, der er hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte, ser derimod finanspolitiske stramninger som en direkte skadelig vej at gå i forhold til et spirende opsving.
‘Lad os nu få det opsving, inden vi indfører stramninger. At gå ind og stramme økonomien før opsvinget bliver stabilt, vil virke som en bremseklods på væksten. Der er netop brug for offentlige investeringer i fx uddannelse og forskning for at fremtidssikre Danmarks økonomi – som vismændene selv peger på i rapporten’, siger Bente Sorgenfrey formand for FTF og medlem af Det Økonomiske Råd.
Indlysende at satse på uddannelse
Derfor ville det være indlysende, at regeringen satsede på uddannelse i stedet for som nu at underlægge store dele af uddannelsesområdet massive besparelser, bl.a. med det omdiskuterede omprioriteringsbidrag, mener Bente Sorgenfrey.
‘Vismændenes rapport bekræfter os i, at satsning på uddannelse er én af de allerbedste vækststrategier. Hvis Danmarks fremtidssikring er viden, så er det meget vigtigt at pleje den ressource. Uddannelsesniveauet må holdes ajour, så det hele tiden kan tilføre ny værdi og effektivitet til både den private og den offentlige sektor’, siger hun.
Bente Sorgenfrey peger på, at regeringens omprioriteringsbidrag trækker i den stik modsatte retning, da de frem til 2019 beskærer uddannelsesområdet med samlet 8,7 mia. kr.
Ikke råd til ufinansierede skattelettelser
Vismændene anbefaler, at en kommende skattereform er finansieret, dvs. ikke er betalt af besparelser på andre områder, fx velfærden. Regeringen bør være forsigtig, når den med en kommende 2025-plan kortlægger råderummet for skattelettelser, mener vismændene.
FTF er helt enig: Der er ikke råd til at betale skattelettelser med besparelser på velfærden.
‘Borgerne har i målinger klart tilkendegivet, at de ønsker velfærd frem for skattelettelser. Det bør regeringen tage alvorligt ‘, siger Bente Sorgenfrey.
FTF mener i øvrigt – på linje med vismændene – at der godt kan ændres i skattesystemet, bare ændringerne er fuldt finansierede af omlægninger inden for skatteområdet. Sådan en omlægning kunne fx være at øge beskatningen af fast ejendom. Det peger vismændene på, og FTF er enig:
‘Skattestoppet fra 2001 har været skadeligt for dansk økonomi og har medvirket til den boligboble, der udviklede sig op til krisen. Særlig uheldigt er det, at skattestoppet har været med til at skævdele Danmark ved at tilgodese områder, hvor huspriserne er steget mest, men udkantsdanmark har betalt prisen’, siger Bente Sorgenfrey.