I en ny analyse har Institut for Menneskerettigheder set på udviklingen i antallet af kvindelige ledere i flere end 1.000 af de største danske virksomheder. Konklusionen er klar. Finanssektoren ligger ubetinget forrest i feltet, når det handler om kvinder i ledelse.
”Det er jeg bestemt glad for. Jeg tror, at mange danskere forbinder finanssektoren med mænd i mørke jakkesæt. Men sektoren er langt mere mangfoldig. Og et af de områder, som vi ser det på, er, at flere og flere kvinder indtager ledelsesposter i sektoren,” udtaler Mariane Dissing, adm. dir. i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA).  
Konkret konkluderer analysen, at andelen af kvinder i finanssektorens top er steget markant de seneste 20 år. I dag udgør kvinderne 19,6 procent af topledelserne i sektoren, hvilket er rekordhøjt i forhold til andre brancher, afslører tallene i analysen.
Sektoren har fokus på kvinder i ledelse
Ifølge Ask Hesby Krogh, der er teamleder i Institut for Menneskerettigheder, og som står bag undersøgelsen, kan der være to hovedforklaringer på, at finanssektoren skiller sig ud.   
”Det handler dels om, at finanssektoren i mange år har haft fokus på kvinder i ledelse. Og dels om, at sektoren er udsat for stor synlighed i medierne, hvilket kan skabe et pres fra eksempelvis aktionærerne for at få flere kvinder ind i topledelserne,” siger Ask Hesby Krogh.
I forbindelse med analysen har Institut for Menneskerettigheder oprettet hjemmesidenligeledelse.dk, hvor instituttet blandt andet anbefaler kvinder at satse på finanssektoren, hvis de har ambitioner om en toppost.”Hvis man som kvinde gerne vil være leder, så skal man kigge på virksomhedernes rekrutteringspolitik. Og her er finanssektoren klart det sted, hvor kvinder har lettest ved at komme frem,” siger Ask Hesby Krogh.   
Kig på de gode eksempler
Han anbefaler, at virksomheder, som gerne vil have flere kvinder ind i ledelsen, retter blikket mod de virksomheder, som allerede har det.
”Der er mange kvindelige ledere, der hopper fra, når de kommer højere op i ledelseshierarkiet. Det kan eksempelvis handle om balancen mellem familie- og arbejdsliv. Derfor bør virksomheder, som gerne vil styrke rekrutteringen af kvinder til deres topledelse, lære af de virksomheder, som er lykkes med det,” siger Ask Hesby Krogh.
Flere kvindelige ledere på alle niveauer
Analysen fra Institut for Menneskerettigheder omhandler udelukkende topledelse på bestyrelses-  og direktionsniveau, men en undersøgelse fra FA dokumenterer, at udviklingen sker på alle ledelsesniveauer i finanssektoren. Ifølge tallene var 26 procent af lederne i finanssektoren i 2006 kvinder, mens den andel i 2015 var steget til 31 procent.
”Der er ingen tvivl om, at vi i fremtiden vil opleve endnu flere kvindelige ledere i finanssektoren på alle niveauer. Det er den vej, udviklingen går,” siger Mariane Dissing.
Mens finanssektoren topper listen med tæt på 20 procent kvinder i topledelserne, så ligger landbrug og fiskeri i bunden med 11,5 procent.
Af Mads Krøl Christensen – Bragt på FA NET 17-05.16