Et nyt lovforslag, som skal udmønte dagpengeforliget fra december 2015, mødet skarp kritik fra fagbevægelsen.
Lovforslaget har netop været sendt i høring, og både FTF, LO og Akademikerne kritiserer i et fælles høringssvar, at de politiske partier vælger, at indføre forringelser af de supplerende dagpenge fra 1. juli 2017 og samtidig udskyder forbedringerne, som skulle gøre det mere attraktivt at tage kortere job.
I dagpengeforliget fra december 2015 om supplerende dagpenge besluttede man, at indføre forbedrede optjeningsmuligheder, der skulle gøre det lettere og mere attraktivt at tage kortere og job og derudover få supplerende dagpenge, når man var ledig.
Imidlertid har forligspartierne besluttet, at forbedringerne først kan træde i kraft efter næste folketingsvalg pga. et tidligere forlig om supplerende dagpenge fra 2008. Alligevel har partierne valgt, at gennemføre forringelser i form af strammere vilkår for supplerende dagpenge.
”Det er meget urimeligt, at politikerne forringer muligheden for at få supplerende dagpenge og først senere vil indføre forbedringer af reglerne. De ny skrappe vilkår vil betyde, at mange flere vil fravælge kortere job og i stedet blive på de fulde dagpenge – stik imod politikernes hensigt. Jeg opfordrer til, at politikerne genovervejer det her og finder en løsning,” siger formand for FTF, Bente Sorgenfrey.
Enten er man arbejdsløs fuldtid på fulde dagpenge eller også får man supplerende dagpenge, hvis man har kortere job. Både nu og fremover har man ret til 30 ugers supplerende dagpenge.
Forringelser af supplerende dagpenge
Når disse 30 uger er opbrugt, kan man genoptjene nye 30 uger ved seks måneders arbejde. Arbejdskravet i disse seks måneder øges fra 130 timer til 146 timer per 1. juli 2017, som led i dagpengeforliget fra december 2015. Det er en klar forringelse.

Dernæst betyder aftalen, at når man har opbrugt sine 30 ugers supplerende dagpenge, vil kun en enkelt dags arbejde på en måned medføre, at man mister retten til supplerende dagpenge for hele måneden. Det er ligeledes en klar forringelse.
De planlagte forbedringer af vilkårene, som nu udskydes, ville gøre det væsentligt lettere at genoptjene supplerende dagpenge. Men disse forbedringer er nu skubbet til efter næste folketingsvalg, der skal afholdes senest juni 2019.