Det giver ikke mening, at kun fire ud af ti flygtninge og familiesammenførte har været ude på en arbejdsplads i løbet af deres integrationsforløb. Alt tyder jo på, at aktivering på en virksomhed er med til at sende flygtninge og familiesammenførte i den rigtige retning, siger LO?s formand Lizette Risgaard.
? Man hører ofte, at integrationen har slået fejl, fordi de nuværende ordninger ikke virker. Men den diagnose er forkert. Jeg anerkender, at integrationen af flygtninge ikke har været tilfredsstillende set under et, men det er bl.a. fordi, ordningerne ikke bruges nok ude på virksomhederne. Tallene viser jo, at de rent faktisk virker, siger Lizette Risgaard.
Større chance for job og uddannelse efter aktivering i virksomhed
For LO?s analyse viser samtidig, at hele 47 procent af de flygtninge og familiesammenførte, der har været på en virksomhed i mindst 14 uger, er kommet i beskæftigelse eller uddannelse. Og jo længere tid de har været i aktivering i en virksomhed, desto højere beskæftigelse har de.
Omvendt er kun 27 procent af de flygtninge og familiesammenførte, der ikke har været i virksomhedsrettet aktivering, i job eller uddannelse.
? Tallene understeger, hvor vigtigt det er, at flygtninge og familiesammenførte kommer ud i den virkelige verden ? på arbejdspladserne ? og får noget erfaring og et netværk, der kan hjælpe dem videre i job.
De virksomhedsrettede forløb skal udbredes meget mere end i dag, og varigheden af dem skal gerne være længere, siger Lizette Risgaard.
LO?s analyse baserer sig på ca. 5.500 flygtninge og familiesammenførte, der startede i integrationsprogrammet i perioden 2010-2012.
Kontakt: Pressekonsulent Anette Bindslev, tlf. 23 38 42 14 eller økonom i LO Morten Aastrup, tlf. 20 16 65 96.