Den nye lov om ansættelsesklausuler, som netop er blevet vedtaget i Folketinget, skulle egentlig begrænse brugen af klausulerne – dvs. bestemmelser, som hindrer en medarbejder i at blive ansat i en konkurrerende virksomhed.
Men loven risikerer at komme til at virke stik modsat, advarer FTF, hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte. Med loven bliver den maksimale bindingsperiode af en medarbejder ganske vist begrænset fra 12 til 6 måneder. Til gengæld bliver det billigere for arbejdsgiverne at bruge især de korte klausuler, og det vil opmuntre arbejdsgiverne til at øge brugen af dem, frygter formand for FTF, Bente Sorgenfrey.

"Det er brandærgerligt, at man ikke har været mere ambitiøs med den nye lov. I forvejen stavnbindes alt for mange medarbejdere til deres job. Uanset om bindingsperioden nu forkortes, vil det føre til en adfærdsændring hos medarbejderne overhovedet at binde dem med klausuler", siger hun.
Bente Sorgenfrey peger på, at ny forskning – bl.a. fra USA – viser, at klausulerne hæmmer mobiliteten, og at forgæves rekruttering hæmmer vækst og innovation.
"Derfor er det så ærgerligt, at politikerne ikke har benyttet en revision af loven til at stramme markant op på de nuværende regler. Ansættelsesklausuler hører ikke hjemme i Danmark, hvor vi i høj grad lever af, at virksomhederne har adgang til den nyeste viden", siger hun.
Hele 12-17 procent af alle medlemmer af FTF og Akademikerne i dag er omfattet af ansættelsesklausuler.