Kommentaren kommer i forlængelse af, at Erhvervs- og Vækstministeren i dag har fremlagt et vækstudspil, der særligt sigter mod at skabe flere arbejdspladser uden for de større danske byer. Regeringens udspil lægger bl.a. op til en mere fleksibel by- og landzonelov.

? I dag kan det være svært at få lov til fx at omdanne et nedlagt landbrug til en mindre industri- eller servicevirksomhed. Mere fleksible regler for erhvervsudvikling og bosætning kan fremme byggeriet gennem flere renoveringer, tilbygninger og private boliger samt øge erhvervsinvesteringer i maskiner osv. Det kan være med til at skabe flere arbejdspladser i de områder af landet, som i særlig grad står og mangler dem.

LO vurderer, at det samlede udspil kan medføre op mod 3.000 ekstra arbejdspladser.

Bedre bredbånd i landdistrikterne
Et andet element i regeringens vækstudspil er en bredbåndspulje på 300 mio. kroner.

? En dårlig internetforbindelse er en stor barriere for at lokke virksomheder og familier til at slå sig ned i landdistrikterne. En ny bredbåndspulje kan være med til at sikre den digitale infrastruktur, som i stigende grad vil være en forudsætning for at fastholde og skabe nye arbejdspladser, siger LO-næstformand Nanna Højlund.

Også flere uhensigtsmæssige forslag
På trods af de overordnede gode takter i udspillet, har der også sneget sig uhensigtsmæssige forslag med. Det foreslås fx, at private byggeentreprenører fremover skal have mulighed for at bygge private boliger, uden at kommunen kan kræve billige boliger med i projektet.

? Når kommunerne i dag omlægger fra erhverv til bolig kan man stille krav om, at en vis andel skal være almene boliger. Det er vigtigt, at mennesker med almindelige indkomster stadig har råd til at bo i de byer, hvor de arbejder. Her er regeringens forslag en ommer. Kommunerne bør stadig have mulighed for at stille krav om almene boliger.

Kontakt: Pressekonsulent Anette Bindslev, tlf. 2338 4214.